Stressrelaterade sjukskrivningar ökar igen efter pandemin
Sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat stadigt sedan år 2010 och står idag för närmare hälften av alla pågående sjukfall. Framförallt ökar sjukskrivningar på grund av stress – bland annat utmattningssyndrom – medan psykiska sjukdomar – till exempel schizofreni eller psykoser – står för en liten och stabil del av sjukfrånvaron.
Den senaste statistiken visar att mellan juli 2019 och juli 2022 ökade antalet personer sjukskrivna med stressrelaterad diagnos från 31 600 till 35 800 – en ökning med 13 procent. 79 procent av alla stressrelaterade pågående sjukfall utgörs av kvinnor. Likaså har antalet startade sjukfall under en månad – alltså nya sjukfall – på grund av stress ökat från 6 400 i mars 2019 till 7 300 i mars 2022 – en ökning på 14 procent. Av de nya sjukfallen utgör kvinnor 75 procent.
Under pandemiåren 2020 och 2021 sågs en minskning av sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa och det är först därefter som ökningen skett.
– Stressrelaterade sjukskrivningar har ökat under längre tid, men varför det minskade under pandemin kan ha flera möjliga orsaker. Många kunde arbeta hemifrån och fick lättare ihop sin vardag eller var permitterade och behövde inte sjukskriva sig. Sen gjordes ju heroiska insatser av många med samhällskritiska yrken under pandemin, exempelvis inom sjukvården, men brist på återhämtning tar till slut ut sin rätt, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.
Förebyggande arbete nyckel för att undvika sjukskrivning
Det finns kunskapsluckor om vilka rehabiliteringsinsatser som faktisk fungerar för sjukskrivna i psykisk ohälsa – något som Försäkringskassan, representanter för hälso- och sjukvården, arbetsgivarorganisationer och fackförbund tillsammans nyligen slog fast.
– Det som däremot varit känt länge är att det förebyggande arbetet är oerhört viktigt och det bästa för alla är självklart om sjukskrivning helt kan undvikas. Framförallt ser vi att ett systematiskt arbetsmiljöarbete – där man fångar upp risker tidigt och sedan på ett systematiskt sätt agerar för att minska dessa risker – verkligen fungerar. Det är det bästa för både medarbetaren som inte blir sjuk och även för arbetsgivaren som kan behålla sin anställda, säger Ulrik Lidwall.
Ny statistik från Försäkringskassan om sjukskrivningar finns här:
Antal personer som är sjukskrivna på grund av stress
Startade sjukfall på grund av stress
Läs mer här om sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser och om vikten av förebyggande arbete:
Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser
Läs mer här om stärkt samarbete kring psykisk ohälsa:
Nyckelord
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott3.2.2025 08:07:37 CET | Pressmeddelande
De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.
Fler än någonsin får ersättning för att stötta svårt sjuk anhörig30.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande hälsotillstånd kan man ha rätt till närståendepenning. Förra året ökade antalet mottagare av närståendepenning men det finns indikationer på att fler skulle kunna ha rätt till ersättningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum