Lärarnas Riksförbund

Varannan barngrupp är för stor i förskolan

Dela
Nästan hälften av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än rekommenderat. Nu kräver lärarfacken att regeringen lagstiftar om hur stora barngrupperna får vara.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn är rekommendationen max femton barn per grupp. 

Men det är många förskolor som misslyckas med att leva upp till de här rekommendationerna. Av 14 412 småbarnsgrupper är 7 061 större än rekommendationen (49 procent). Bland grupper för äldre barn är motsvarande siffra 47 procent.

Nu vill lärarfacken lagstifta om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.

– Det är tydligt att Skolverkets rekommendationer inte har nått hela vägen. Vi kräver därför en lagstiftning för att komma till rätta med förskolornas stora barngrupper. Det är faktiskt obegripligt att politikerna inte redan har tagit denna situation på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand, tillträdande ordförande för Sveriges Lärare. 

Bidrar till ökad stress

Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning.

– Det räcker inte att minska barngruppernas storlek, det måste matchas med fler förskollärare. Det är en fråga om såväl likvärdighet, kvalitet som trygghet för alla barn, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarfackens kartläggning visar att det finns markanta regionala skillnader. I kommuner som Nynäshamn, Umeå och Södertälje är det färre än var femte åldersindelad barngrupp som uppfyller rekommendationerna. 

Västerbotten och Gävleborg är de län där barn oftast tvingas gå i för stora barngrupper, medan kommunerna i Södermanland, Uppsala och Västmanland klarar rekommendationerna förhållandevis väl.

Den norska regeringen lagstiftade om personaltätheten 2018. Sedan reglerna började gälla tog det bara några månader innan 94 procent av förskolorna uppfyllde kravet. 

- Om Norge kan införa en lagstiftning, kan vi, säger Johanna Jaara Åstrand. 

I bifogad fil finns listor över de kommuner och län som är sämst respektive bäst på att uppfylla kraven på barngruppsstorlekar. 


***

För mer info kontakta:

Helena Zachariasson, pressekreterare Lärarförbundet:

070-736 46 87

helena.zachariasson@lararforbundet.se

Helena Mehra, presschef Lärarnas Riksförbund:

070-142 89 41 

helena.mehra@lr.se

Nyckelord

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas RiksförbundOm Sveriges Lärare:

1 januari 2023 bildar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det nya fackförbundet Sveriges Lärare. Samtidigt bildar Lärarförbundet Skolledare och Sveriges Skolledarförbund det nya fackförbundet Sveriges Skolledare.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund