Lärarfacken kräver minst 25,4 miljarder till skolan
– Det ekonomiska läget drabbar en redan underfinansierad verksamhet hårt. När pengar saknas minskar lärartätheten ytterligare, kringfunktioner försvinner och klasser och barngrupper blir ännu större. Regeringen måste inse allvaret och investera i skola, förskola och fritidshem, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
– När vi nu står inför en lågkonjunktur kommer det att bli än svårare för kommunerna att finansiera skolan på ett likvärdigt sätt. Därmed är det viktigare än någonsin att staten tar ett huvudansvar för finansieringen och ett första steg vore ett kraftigt tillskott i höstbudgeten, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Enligt lärarfackens beräkningar behöver utbildningssektorn tillskott på 25,4 miljarder under 2023 enbart för att klara kostnadsutvecklingen samt täcka upp för tidigare besparingar. Till det kommer behovet av nya, välbehövliga satsningar – till exempel en del av det som regleras i Tidöavtalet.
Så här har vi räknat:
Vi summerade kostnaderna för utbildningssektorn i varje kommun för 2021 (Skolverket, Kolada). Sveriges kommuners och regioners pris- och lönekompensationsindex (PKV) för 2022 adderades (3,7 procent). Detta användes som bas för att beräkna vad som behövs för 2023. För 2023 gäller att PKV är 6 procent, vilket ligger till grund för beräkningen.
Därutöver har vi lagt till ytterligare 2 procentenheter för att hantera de besparingar som vi vet sker årligen i svenska kommuner. Besparingarna är beräknade till 0,5 procent per år.
Detta ger sammantaget 25,4 miljarder kronor. Hela den kommunalt finansierade utbildningssektorn omfattas, det vill säga allt från förskola till komvux.
För kontakt med Johanna Jaara Åstrand:
Hanna Svensson, pressekreterare Lärarförbundet
076-844 44 34
hanna.svensson@lararforbundet.se
För kontakt med Åsa Fahlén:
Zoran Alagic, mediestrateg Lärarnas Riksförbund
070-262 27 00
Om Sveriges Lärare:
1 januari 2023 bildar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det nya fackförbundet Sveriges Lärare. Samtidigt bildar Lärarförbundet Skolledare och Sveriges Skolledarförbund det nya fackförbundet Sveriges Skolledare.
Om
Om Sveriges Lärare:
1 januari 2023 bildar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det nya fackförbundet Sveriges Lärare. Samtidigt bildar Lärarförbundet Skolledare och Sveriges Skolledarförbund det nya fackförbundet Sveriges Skolledare.
Följ Lärarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund
Nya fackförbundet Sveriges Lärare bildas vid årsskiftet28.12.2022 07:30:57 CET | Pressmeddelande
Lärarkåren samlas i det nya storfacket Sveriges Lärare från och med den 1 januari 2023. Med drygt 300 000 medlemmar blir Sveriges Lärare landets tredje största fackförbund.
Ny rapport: Tystnadskultur hotar läraryrket 6.12.2022 06:59:09 CET | Pressmeddelande
Drygt var tionde lärare i såväl vinstdrivande som kommunal skolverksamhet har drabbats av negativa konsekvenser efter att de påtalat brister på sina arbetsplatser. Detta enligt en ny rapport från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Lärarfacken: Staten måste ta ett större ansvar för skolan7.11.2022 14:13:04 CET | Pressmeddelande
I dag har regeringen tagit emot utredningen om ökat statligt ansvar för skolan. Nu är det upp till bevis som gäller. Staten måste ta ett större ansvar för hela skolväsendet, menar lärarfacken.
Varannan barngrupp är för stor i förskolan27.10.2022 13:22:32 CEST | Pressmeddelande
Nästan hälften av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än rekommenderat. Nu kräver lärarfacken att regeringen lagstiftar om hur stora barngrupperna får vara.
Ny statistik: 15 av 100 niondeklassare saknar gymnasiebehörighet30.9.2022 07:42:19 CEST | Pressmeddelande
15 procent av eleverna som lämnar årskurs nio saknar behörighet till gymnasiet, visar Skolverkets nya statistik. Andelen behöriga har minskat med 1,2 procentenheter jämfört med föregående år.