Lärarfacken: Staten måste ta ett större ansvar för skolan
Skolväsendet kämpar med bristande likvärdighet och att ro i land det kompensatoriska uppdraget. För att komma till rätta med dessa problem krävs att staten tar ett större ansvar för främst finansieringen av skolan.
Utredningen som presenterats i dag för fram två alternativ till ett framtida skolsystem där det första innebär ett fullgånget förstatligande och det andra en blandform där staten förstärker sitt ansvar utan att ta över huvudmannaskapet.
– Utredningen är en bra start för en utbildningspolitik som stegvis kan växla upp det statliga ansvaret. Det mest akuta är att staten tar ansvar för finansieringen så att det blir likvärdiga förutsättningar för alla lärare och elever, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.
Lärarfacken menar dock att utredaren gjort det för lätt för sig genom att främst peka på dessa två alternativ. Ett statligt huvudmannaskap för skolan behöver inte innebära att staten övertar arbetsgivaransvaret för skolornas personal. Det finns många samhällssektorer som skiljer på huvudmannaskap och drift- och arbetsgivaransvar, som till exempel hälso-och sjukvården och kollektivtrafiken.
– Ett statligt huvudmannaskap skulle tydliggöra var det yttersta ansvaret ligger för att skapa en likvärdig skola med höga kunskapsresultat där våra elever undervisas av behöriga och legitimerade lärare. Det räcker inte längre att skruva lite här och där för att återskapa ett sammanhållet fungerande skolsystem, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bildar den 1 januari 2023 det nya fackförbundet Sveriges Lärare.
Kontakt
Helena Mehra, presschef Lärarnas Riksförbund:
070-142 89 41
helena.mehra@lr.se
Helena Zachariasson, pressekreterare Lärarförbundet:
070-736 46 87
helena.zachariasson@lararforbundet.se
Kontakter
Helena MehraPresschef
Tel:070-142 89 41Helena.Mehra@lr.seBilder
Om
Den 1 januari 2023 bildar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet
Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig
organisering av Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt bildas Sveriges Skolledare.
Följ Lärarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund
Nya fackförbundet Sveriges Lärare bildas vid årsskiftet28.12.2022 07:30:57 CET | Pressmeddelande
Lärarkåren samlas i det nya storfacket Sveriges Lärare från och med den 1 januari 2023. Med drygt 300 000 medlemmar blir Sveriges Lärare landets tredje största fackförbund.
Ny rapport: Tystnadskultur hotar läraryrket 6.12.2022 06:59:09 CET | Pressmeddelande
Drygt var tionde lärare i såväl vinstdrivande som kommunal skolverksamhet har drabbats av negativa konsekvenser efter att de påtalat brister på sina arbetsplatser. Detta enligt en ny rapport från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Lärarfacken kräver minst 25,4 miljarder till skolan3.11.2022 08:10:06 CET | Pressmeddelande
Inflationen stegrar och skolan står inför en finansieringskris. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, som vid årsskiftet bildar Sveriges Lärare, kan nu visa hur mycket skola, förskola och fritidshem borde tillföras i kommande budgetproposition. För att klara kostnadsutvecklingen och täcka upp för tidigare besparingar krävs resurstillskott på 25,4 miljarder.
Varannan barngrupp är för stor i förskolan27.10.2022 13:22:32 CEST | Pressmeddelande
Nästan hälften av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än rekommenderat. Nu kräver lärarfacken att regeringen lagstiftar om hur stora barngrupperna får vara.
Ny statistik: 15 av 100 niondeklassare saknar gymnasiebehörighet30.9.2022 07:42:19 CEST | Pressmeddelande
15 procent av eleverna som lämnar årskurs nio saknar behörighet till gymnasiet, visar Skolverkets nya statistik. Andelen behöriga har minskat med 1,2 procentenheter jämfört med föregående år.