Lärarnas Riksförbund

Lärarfacken: Staten måste ta ett större ansvar för skolan

Dela
I dag har regeringen tagit emot utredningen om ökat statligt ansvar för skolan. Nu är det upp till bevis som gäller. Staten måste ta ett större ansvar för hela skolväsendet, menar lärarfacken.

Skolväsendet kämpar med bristande likvärdighet och att ro i land det kompensatoriska uppdraget. För att komma till rätta med dessa problem krävs att staten tar ett större ansvar för främst finansieringen av skolan.

Utredningen som presenterats i dag för fram två alternativ till ett framtida skolsystem där det första innebär ett fullgånget förstatligande och det andra en blandform där staten förstärker sitt ansvar utan att ta över huvudmannaskapet.

– Utredningen är en bra start för en utbildningspolitik som stegvis kan växla upp det statliga ansvaret. Det mest akuta är att staten tar ansvar för finansieringen så att det blir likvärdiga förutsättningar för alla lärare och elever, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Lärarfacken menar dock att utredaren gjort det för lätt för sig genom att främst peka på dessa två alternativ. Ett statligt huvudmannaskap för skolan behöver inte innebära att staten övertar arbetsgivaransvaret för skolornas personal. Det finns många samhällssektorer som skiljer på huvudmannaskap och drift- och arbetsgivaransvar, som till exempel hälso-och sjukvården och kollektivtrafiken.

– Ett statligt huvudmannaskap skulle tydliggöra var det yttersta ansvaret ligger för att skapa en likvärdig skola med höga kunskapsresultat där våra elever undervisas av behöriga och legitimerade lärare. Det räcker inte längre att skruva lite här och där för att återskapa ett sammanhållet fungerande skolsystem, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bildar den 1 januari 2023 det nya fackförbundet Sveriges Lärare.

Kontakt

Helena Mehra, presschef Lärarnas Riksförbund:
070-142 89 41
helena.mehra@lr.se

Helena Zachariasson, pressekreterare Lärarförbundet:
070-736 46 87
helena.zachariasson@lararforbundet.se

Kontakter

Bilder

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas RiksförbundDen 1 januari 2023 bildar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet
Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig
organisering av Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt bildas S
veriges Skolledare.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund