Lärarnas Riksförbund

Nya fackförbundet Sveriges Lärare bildas vid årsskiftet

Dela
Lärarkåren samlas i det nya storfacket Sveriges Lärare från och med den 1 januari 2023. Med drygt 300 000 medlemmar blir Sveriges Lärare landets tredje största fackförbund.

- Sveriges Lärare blir en samhällskraft att räkna med för att förbättra skolans och lärarnas status och arbetsvillkor. Vi kommer utgöra en stark lärarfacklig röst med tydliga krav på beslutsfattarna om ökat statligt ansvar för kvalitet och likvärdighet, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund tog det historiska beslutet om att bilda ett nytt gemensamt förbund i maj 2022 och har därefter etablerat den nya fackliga organiseringen av lärare och studie- och yrkesvägledare.

- Styrkan i det nya blir bland annat att vi ser till de olika lärarkompetensernas behov inom de olika skolformer som finns. På så sätt kommer Sveriges Lärare att samla lärarkåren och samtidigt värna alla medlemmars spetskompetenser och yrkesskicklighet, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund.

Sveriges Lärare blir landets tredje största fackförbund samt största akademikerförbund. 

I maj 2024 hålls det nya förbundets första ordinarie kongress där bland annat ordförande och förbundsstyrelse väljs. Tills dess gäller delat ordförandeskap mellan Johanna Jaara Åstrand, tidigare Lärarförbundet och Åsa Fahlén, tidigare Lärarnas Riksförbund. Johanna Jaara Åstrand blir först ut som aktiv förbundsordförande och lämnar över till Åsa Fahlén den 31 juli 2023.

Läs mer om förbundsstyrelsen för Sveriges Lärare här!  

Läs mer om Sveriges Lärare här!

Kontakter

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas RiksförbundDen 1 januari 2023 bildar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet
Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig
organisering av Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt bildas S
veriges Skolledare.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund