ManpowerGroup

Ny undersökning visar: Äldre får sämre möjligheter till kompetensutveckling

Dela
Äldre medarbetare är betydligt mer missnöjda med möjligheten till kompetensutveckling på arbetsplatsen än yngre medarbetare. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

– Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna för svenska arbetsgivare i dag. Varken företagen eller samhället har råd att undvara någon grupp när det ger möjlighet att stärka verksamhetens kompetens. Det verkar finnas outnyttjad potential bland äldre medarbetare, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Svenskarna jobbar allt längre. Mer än var fjärde 70-åring i Sverige arbetar fortfarande, och tidigare i år beslutade riksdagen att den tidigaste åldersgränsen för allmän pension ska höjas från 62 till 63 år. Samtidigt uppger var tredje arbetande svensk som är äldre än 46 år, 33 procent, att de är missnöjda med det stöd de får av sin arbetsgivare för att utveckla sin kompetens.

Bland yngre svenskar upp till 29 år är endast var femte, 20 procent, missnöjda med möjligheten till kompetensutveckling. Bland medelålders svenskar som är mellan 30 och 45 år är andelen 30 procent. Det visar ManpowerGroups Work Life, Sveriges största arbetslivspanel, som har besvarats av 2 931 personer.

– Om samhället eftersträvar att äldre ska jobba längre kan ålder inte vara en faktor som avgör om en medarbetare ska ges möjlighet att utveckla sin kompetens. Arbetsgivare bör utgå från personens kompetensprofil och utvecklingspotential oavsett ålder, säger Mikael Jansson.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om ManpowerGroups Work Life
ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen. Frågan som ligger till grund för detta pressmeddelande löd:

Är du nöjd med det stöd du får av din arbetsgivare för att utveckla din kompetens?

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2022 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för trettonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye