Vision

Otillräckliga resurser till välfärden – vad ska sparas in på?

Dela
Regeringens ökning av det generella statsbidraget på sex miljarder kronor ligger långt ifrån behovet på 20-30 miljarder kronor som enligt Sveriges Kommuner och Regioner behövs för att upprätthålla nuvarande kvalitet i välfärden. En nivå som dessutom behöver höjas, menar Vision.
Förbundsordförande Veronica Magnusson. Foto: Gustav Gräll
Förbundsordförande Veronica Magnusson. Foto: Gustav Gräll

- Det stora glappet mellan välfärdens behov och resurserna som avsätts kommer att märkas i de verksamheter som redan är sköra och har stora behov av förstärkningar. Det handlar inte minst om äldreomsorgen, socialtjänsten och sjukvården, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Redan i dag står välfärden inför stora kompetensutmaningar. 63 procent av socialcheferna i Sverige uppger att de har svårt med personalförsörjningen, enligt Visions Socialchefsrapport. Det är nästan en fördubbling på två år. Att då ge välfärden sämre ekonomiska förutsättningar kommer att göra arbetsmiljön än tuffare för chefer och medarbetare.

- Om färre vill jobba inom välfärden kommer det att drabba barn i utsatthet, äldre, personer med funktionsnedsättning, och hela samhället när skola och sjukvården går på knäna. Det tar regeringen inte ansvar för när man istället väljer att göra den största budgetsatsningen på sänkta drivmedelspriser, säger Veronica Magnusson.

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24. 

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande Veronica Magnusson. Foto: Gustav Gräll
Förbundsordförande Veronica Magnusson. Foto: Gustav Gräll
Ladda ned bild

Om

Vision
VisionVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye