Unikt artistssamarbete belyser stressrelaterad psykisk ohälsa
Stress! består av fem låtar som inspirerats av över 800 insamlade berättelser från personer med erfarenheter av stressrelaterad psykisk ohälsa. Medverkar gör Hanna Järver, Mona Masrour, Broder John, Modo Banja och Sara Nazari. Artisterna har aldrig tidigare samarbetat och möts nu i personliga tolkningar som spänner över flera musikgenrer. Samtliga låtar produceras av Nisj. Lyssna här.
”Stress! blir en megafon för berättelser om vad som händer när man drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa. Vi vill att det blir ett startskott för fler samtal och mer kunskap om detta samhällsproblem, och framför allt att det ger fler möjlighet att säga stopp, det är nog nu.”
Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare
“Låten porträtterar en person som under lång tid blundat för stressens in- och påverkan på sin mentala hälsa för att kunna klättra så högt som möjligt karriärmässigt - allt till priset av att sakta sluta fungera.”
Broder John
“Dikten har en utgångspunkt i det världsliga, en frigörelse som bottnar i en kliande känslan i benen som inte släpper förrän man vågar hoppa och möta sig själv och sin värld i en total tystnad. Stress i dagens samhälle är knutet till vad vi tror att livet går ut på, och vad livet faktiskt kanske går ut på.”
Sara Nazari
Under kampanjperioden går alla intäkter från låtarna till Hjärnfondens arbete med att finansiera forskning, sprida kunskap samt medvetenhet om bland annat stressrelaterad psykisk ohälsa.
Lyssna på musiken här.
Läs alla artisters fullständiga citat och låttexterna i bifogad fil.
Besök Hjärnfondens sida om stressrelaterad psykisk ohälsa här.
För intervjuförfrågningar, kontakta teodor.friden@hjarnfonden.se eller 08 501 65 599.
Fakta
70 000 personer sjukskrivs varje år på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Stress är i sig inte farligt men blir ett problem om man inte får möjlighet till återhämtning. Andelen personer som upplever stress är högst i åldrarna 16–29 år. Sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom är vanligast i gruppen 30–44 år. Fyra av fem som sjukskrivs på grund av utmattningssyndrom är kvinnor.
Bakgrund
Berättelserna som ligger till grund för låtarna samlades in genom Stresslarmet, en kampanj som engagerade fler än 140 000 personer att göra ett stresstest för att öka kunskapen om kroppens tidiga signaler. Över 800 personer valde då att dela sin historia för att sprida kunskap om hur det är att uppleva stress. Nästan 17 000 personer larmade till politiker om den ohållbara situationen genom att skicka mejl.
Nyckelord
Kontakter
HjärnfondenPress/PR
Tel:+46 8 501 65 599press@hjarnfonden.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
En hjärnmedveten skola för alla25.9.2024 15:17:08 CEST | Blogginlägg
Fler än en miljon skolelever har återvänt till skolbänken efter sommarlovet. Drygt tio procent av dem lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och många av dem tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Staten och hjärnkapitalet5.9.2024 09:02:27 CEST | Blogginlägg
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med Cykelkraft3.6.2024 15:05:05 CEST | Pressmeddelande
Låg fysisk aktivitet är en av de främsta riskfaktorerna för att drabbas av flera hjärnsjukdomar. I ett led i att uppmuntra till mer fysisk rörelse inleder nu Hjärnfonden ett samarbete med Cykelkraft, som också lanserar kampanjen Cykelminnet, för att få fler svenskar att cykla.
Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga10.5.2024 08:01:36 CEST | Pressmeddelande
Enligt en ny kartläggning kan flera hjärnsjukdomar delvis förklaras av påverkbara riskfaktorer så som låg fysisk aktivitet, rökning och stress. Rapporten visar också att samhällets kostnader för enbart Alzheimer och annan demenssjukdom överstiger de totala kostnaderna för cancer i Sverige.
Ny rapport: alkohol och psykisk ohälsa hänger ihop20.2.2024 08:02:11 CET | Pressmeddelande
Alkohol är en riskfaktor för psykisk ohälsa. Samtidigt kan minskad alkoholkonsumtion förbättra hälsan hos personer med psykisk ohälsa. Det visar en ny sammanställning om alkoholens många konsekvenser på hjärnan, gjord av en internationell forskargrupp. Bakom rapporten står bland annat Hjärnfonden och IOGT-NTO.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum