Svensk Betong

Svensk Betong välkomnar regeringens uppdrag om långsiktigt perspektiv på försörjning av kalksten och cement i Sverige – men den akuta krisen behöver regeringen lösa nu!

Dela
Malin Löfsjögård, vd, Svensk Betong. Fotograf: Rosie Alm
Malin Löfsjögård, vd, Svensk Betong. Fotograf: Rosie Alm

Regeringen meddelade igår att de ger ett uppdrag till Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys), Statens energimyndighet, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Trafikverket, Fortifikationsverket och Boverket att genomföra en fördjupad analys och kartläggning av efterfrågan på cement, tillgången till kalksten och cement samt de logistiska förutsättningarna för import. Detta för att säkerställa tillgången till kalksten, klinker och cement i Sverige. Regeringen konstaterar att kalksten är en basråvara som är nödvändig för Sveriges samhällsbyggande, näringsliv och infrastruktur. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 maj 2022. Tillväxtanalys ges ansvaret för att samordna uppdraget som ska komplettera de analyser som regeringen tidigare har beställt från Ramboll, SGU och Boverket,

-Vi välkomnar regeringens uppdrag om ett långsiktigt perspektiv, men vi befinner oss just nu i en akut situation där Cementas nuvarande tillstånd för kalkstensbrytning i Slite löper ut den 31 oktober. I likhet med den konsekvensanalys som vi presenterade redan i somras, konstaterar regeringen att den akuta cementkrisen inte kan lösas på ett kortsiktigt enkelt sätt genom exempelvis import. Regeringen behöver därför prioritera och skyndsamt se till att fatta beslut om en tillfällig förlängning av tillståndet för att bryta ur kvarvarande kalksten enligt den speciallag som tagits fram. Annars riskerar Sverige att ha en allvarlig cementbrist redan före årsskiftet, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.

-Vi håller med regeringen om vikten av att långsiktigt säkra en hållbar försörjning av kalksten och cement i Sverige. Annars riskeras både samhällsutveckling och klimatomställningen. Fortsatt kalkstensbrytning och cementtillverkning i Sverige är också en viktig fråga ur säkerhets- och beredskapssynpunkt, säger Ludwig Zetterström, ordförande Svensk Betong.

-Svensk Betong och våra medlemmar är behjälpliga på alla sätt för att analysen ska bli ett så bra underlag som möjligt för regeringens framtida beslut, avslutar Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong.

Kontakter

Bilder

Malin Löfsjögård, vd, Svensk Betong. Fotograf: Rosie Alm
Malin Löfsjögård, vd, Svensk Betong. Fotograf: Rosie Alm
Ladda ned bild

Om

Svensk Betong
Svensk Betong



Svensk Betong är branschorganisation för företag som till­verkar fabriksbetong, utövar betongpumpning samt företag som tillverkar och/eller monterar betongprodukter. Medlems­företagen finns över hela Sverige och bidrar till sysselsättning och samhällsutveckling på många orter i landet. 

Betong- och cementindustrin omsätter årligen mer än 30 mdkr och sysselsätter nästan 9 000 personer. Till detta kommer betongarbetare som är anställda av byggentreprenörsföretag. De senaste åren har det årligen producerats mer än 6 miljoner kubikmeter betong i Sverige.

Följ Svensk Betong

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Betong

Svensk Betong ser ny era för samhällskritisk infrastruktur med Natomedlemskap8.3.2024 14:30:47 CET | Pressmeddelande

I ljuset av Sveriges bekräftade Natomedlemskap ser branschorganisationen Svensk Betong med dess medlemsföretag en möjlighet för betongbranschen att spela en viktig roll i stärkandet av landets samhällsskydd och beredskap. - Vi ser fram emot att arbeta nära regeringen, det militära och andra relevanta aktörer för att säkerställa att Sverige inte bara är redo att möta dagens utmaningar utan även för att vi ska vara beredda på morgondagens, säger Malin Löfsjögård, Vd på Svensk Betong.

Klimathandlingsplanen: ”Regeringen ska inte styra val av byggmaterial”21.12.2023 16:44:02 CET | Pressmeddelande

- Det är inte politikens uppgift att prioritera ett byggmaterial före något annat. Betongbranschen har en färdplan med målsättningen att all betong på marknaden ska vara klimatneutral 2045 med delmålet att klimatneutral betong ska finnas på marknaden redan 2030. Regeringens övertygelse om att materialet trä är bäst lämpat för att uppnå EU:s och Sveriges klimatmål utgår inte från vetenskap och fakta, säger Malin Löfsjögård, Vd Svensk Betong.

Färdplanen visar – Svensk Betongs medlemmar klarar klimatmål11.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För fem år sedan lanserades Färdplan för klimatneutral konkurrenskraft betongbranschen inom ramen för Fossilfritt Sverige med målet att sätta klimatneutral betong på marknaden 2030 samt att all betong ska vara klimatneutral 2045. I färdplanen från 2018 var målsättningen också att det senast 2023 skulle vara möjligt att halvera klimatpåverkan för betong till husbyggnation. Nu är det målet uppfyllt.

Löfsjögård: ”Regeringens budget lämnar mer att önska”20.9.2023 09:57:46 CEST | Pressmeddelande

Regeringen Kristersson har presenterat 2024 års budgetpropositionen. Budgeten innehåller en del positiva inslag för Svensk Betongs medlemsföretag, men dessvärre finns det betydligt mer att önska. - Vi uppmanar regeringen Kristersson att överväga ytterligare strukturreformer för att öka byggtakten och därmed även möta det akuta bostadsbehovet som finns i Sverige, säger Malin Löfsjögård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye