Stockholms stad

Farliga kemikalier vanligt i billiga produkter

Dela
Under Black Friday handlar många ungdomar billiga elektronik- smink- och hudvårdsprodukter från nätet. Vissa produkter innehåller skadliga kemikalier som till exempel hormonstörande eller allergiframkallande ämnen. Tonåringar är extra känsliga eftersom kroppen påverkas av mycket hormoner under puberteten.
Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

Många farliga ämnen är förbjudna eller begränsade inom EU, Av de varor som undersöktes i Kemikalieinspektionens granskning av billig hemelektronik 2021, innehöll 35 procent farliga ämnen i förbjuden mängd och får inte säljas i EU.

- Ett enkelt råd är att kolla att en elektronikprodukt är CE-märkt, då intygar tillverkaren att den uppfyller alla bestämmelser och säkerhetskrav utifrån EU-direktiv. Är du osäker har du rätt att fråga webbutiken, säger Arne Jamtrot, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

- För smink och hudvårdsprodukter är det bra att kolla att det finns kontaktuppgifter till ett företag inom EU på produkten. Vissa säljer produkter från andra marknader som inte uppfyller EU-kraven. Ett annat klassiskt råd är att om något för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. I det här fallet innebär det att billiga produkter från länder utanför EU kan innehålla kemikalier som skadar hälsa och miljö, säger Arne Jamtrot.

Nyckelord

Kontakter

Miljöförvaltningen
Arne Jamtrot, enhetschef Kemikaliecentrum
Telefon: 08 508 289 39
E-post: arne.jamtrot@stockholm.se

MiljöförvaltningenLovisa Wihk, presskontaktKommunikationsavdelningen

Den yttre och inre miljön i Stockholms stad, livsmedelshantering, inomhusmiljö, miljöfarliga verksamheter, till exempel industrier, kemikalieanvändning, luftövervakning, bullerfrågor bevakning av miljöaspekter i stadens planer för byggande och trafikleder.

Tel:08-508 28 979lovisa.wihk@stockholm.se

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye