Stockholms stad

Preliminära siffror: Stabila och fortsatt höga betygsresultat

Dela

De preliminära betygsresultaten för eleverna i årskurs 9 i Stockholms stads kommunala skolor är stabila jämfört med tidigare år. 87,2 procent av eleverna som nyligen gick ut årskurs nio i Stockholms stads kommunala skolor har behörighet till gymnasiet. Förra årets siffra var 88,1 procent.

6 809 elever gick ut nian i Stockholms stads kommunala skolor i år. Det preliminära genomsnittliga meritvärdet för dessa elever är 247,5, jämfört med 247,8 förra året.* Andelen elever i årskurs nio som har godkänt i alla ämnen är i år 78,8 procent jämfört med 79,3 procent förra året.

Stockholms stads kommunala grundskolor är pålitliga. Välutbildade lärare undervisar och stöttar våra elever. Det genomsnittliga meritvärdet är i stort sett oförändrat sedan förra året och när det gäller gymnasiebehörigheten för årskurs nio ses en liten nedgång. Siffrorna är preliminära och de slutliga kommer i september, säger Peter Bragner, grundskoledirektör.

Resultat exklusive nyanlända

Resultaten för årskurs 9 exklusive nyanlända visar en viss nedgång men är i huvudsak i linje med tidigare år. Gymnasiebehörigheten exklusive nyanlända var 89,8 procent i år, jämfört med 91,3 procent förra året.

Det genomsnittliga meritvärdet exklusive nyanlända minskade något till 252,4 i år jämfört med 253,3 år 2023.

De siffror som presenteras nu är preliminära och visar statistik för kommunala grundskolor i Stockholm. De slutliga siffrorna presenteras i september i Skolverkets officiella statistik.

Grundskolan: slutbetyg, Skolverkets webbplats

Meritvärde är en sammanräkning av betyg för ansökan och antagning till gymnasieskolan, högskola/universitet eller annan eftergymnasial utbildning i Sverige. 

Betyg och behörighet, Skolverkets webbplats

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakt: Matilda Asp

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se
Kommunikationschef Eva-Li Littorin, 08-508 32 266 och eva-li.littorin@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye