GS-facket når förlikning – ny praxis för ockerhyra inom skogsbruket
Många migrantarbetare som kommer till Sverige för att jobba med skogsvård erbjuds i samband med anställningen boende som tillhandahålls av arbetsgivaren. Den senaste tiden har förbundet fått vittnesmål om att problemet med hyresocker ökat i omfattning, däremot har det varit svårt att få saken prövad då många migrantarbetare inte vågat driva ärendet med rädsla för att hamna i onåd hos sin arbetsgivare. Det har också funnits hinder då det inte finns en bra praxis för hur parterna ser på frågan om hyresocker.
Men nu har GS-facket nått ett förlikningsavtal som innebär att:
1) Parterna är överens om att skogsavtalets bilaga om tjänstebostäder är tillämplig även vid säsongsarbete, den är en kollektivavtalad förmån för de arbetstagare som hyr bostad via sin arbetsgivare.
2) Oavsett om en bostadsupplåtelse sker i första- eller andra hand ska bilagan tillämpas.
3) Avtalet innebär att vi kan företräda medlemmar och återkräva ockerhyror inom ramen för den sedvanliga förhandlingsordningen.
GS-fackets skogsavtalsansvariga ombudsman Magnus Lindberg är nöjd med resultatet.
- Det här kan kanske uppfattas som väldigt juridiskt tekniskt, men det är faktiskt en oväntat stor framgång, säger Magnus Lindberg.
- Hyresocker är tyvärr oerhört vanligt inom skogsvården men nu har vi äntligen ett bra verktyg för att bekämpa det, avslutar Magnus Lindberg.
Bakgrund:
I skogsavtalet finns en äldre bilaga med en skrivning som reglerar hyressättning som kom till som en reglering för gamla tiders skogsarbetarbostäder som oftast tillhandahölls av arbetsgivaren i anslutning till där skogsarbetet utfördes. Dessa bostäder kunde vara baracker eller torp som arbetsgivarna tillhandahöll och också tog ut en hyra för. Det blev därför aktuellt att då reglera vad som ansågs vara en skälig hyra för bostaden.
Bilagan tappade dock i aktualitet i takt med att skogsarbetet mekaniserats och dagens skogsarbetare bor och lever i egna hus. Den senaste tiden har dock allt fler skogsarbetare inom skogsvården rekryterats utanför Sveriges gränser, och då har också allt fler arbetsgivare återigen erbjudit bostad åt skogsarbetarna.
Det har dock inte varit säkert att skrivningen i kollektivavtalet också ska gälla den upplåtelseform som tillhandahålls idag, som skiljer sig mot den som erbjöds då. Detta har nu fastställts av parterna, och i och med det också etablerat en praxis för vad som ska anses vara ”ockerhyra”. Detta kommer göra det mycket enklare för GS att framöver driva ärenden som rör hyresocker, och därmed ge fler migrantarbetare upprättelse. En effekt vi också hoppas på är att detta ska leda till att fler arbetsgivare ser till att erbjuda skäliga hyresnivåer i enlighet med bilagan i samband med anställning.
Bilder
Om
Olof Palmes gata 31
Stockholm
https://www.gsfacket.se/
GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.
Följ GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Ännu en usel budget för bostadsbyggandet och landsbygden19.9.2024 08:55:47 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar den SD-ledda regeringen sin budget för år 2025. Det är den tredje budgeten som lagts fram som saknar riktiga satsningar på byggandet, trots den värsta byggkrisen sen 90-talskrisen.
GS-facket kritiska till regeringens vårändringsbudget15.4.2024 14:30:19 CEST | Pressmeddelande
Idag den 15 april presenterar regeringen vårändringsbudgeten. Trots upprepade möten med regeringen där byggbranschens aktörer berättat om det allvarliga läget väljer regeringen återigen att inte satsa på byggandet.
Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen7.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Parterna inom byggindustrin, TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen träffar idag regeringen för ett krismöte med anledning av byggkrisen. Vi uppmanar gemensamt regeringen att vidta åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig och drar ner hela den svenska ekonomin.
Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern6.2.2024 20:16:56 CET | Pressmeddelande
Ikväll (6/2) demonstrerade hundratals bygg- och träarbetare från olika delar av landet mot regeringens walkover i byggkrisen. I samband med demonstrationen överlämnade medlemmar från GS-facket och Byggnads 18.155 namnunderskrifter för ökat byggande till bostadsminister Andreas Carlsson. ”I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige” säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
GS-facket kommenterar Socialdemokraternas förslag för ökat byggande5.2.2024 11:41:28 CET | Pressmeddelande
Byggkrisen drabbar GS-fackets medlemmar hårt. Under 2023 ökade varslen inom träindustriavtalet med 270% jämfört med 2022. Trots detta gör regeringen ingenting för att få fart på byggandet. Därför välkomnar GS-facket att Socialdemokraterna lägger skarpa förslag för att öka byggandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum