Mediemyndigheten

Nyhetsmedier får 155 miljoner kronor i redaktionsstöd

Dela
Mediestödsnämnden har beslutat att ge redaktionsstöd till 83 nyhetsmedier som får dela på ca 155 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av stöd för sin redaktionella verksamhet.

Redaktionsstödet lämnas i syfte att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet. Det sker via en mångfald av allmänna nyhetsmedier med redaktionellt innehåll av hög kvalitet. Redaktionsstöd lämnas i mån av tillgång till medel. Summan av det totala sökta redaktionsstödet i ansökningarna uppgick till drygt 660 miljoner kronor. I år finns det 155 miljoner kronor att fördela och nämnden justerade därför ned stödnivån till de sökande.

Så fördelas redaktionsstödet

  • 123,3 miljoner kronor fördelas mellan 41 dagstidningar
  • 17,2 miljoner kronor fördelas mellan 22 gratistidningar
  • 14,5 miljoner kronor fördelas mellan 20 webbtidningar

Bakgrund

Redaktionsstöd är ett mediestöd som kan lämnas till allmänna nyhetsmedier sedan 2020. Stödet är en del av mediestödsförordningen (2018:2053) och ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. Allmänna nyhetsmedier kan exempelvis vara dagstidningar, gratistidningar, webbplatser, poddradio, appar med mera som har till sin primära uppgift att bedriva nyhetsbevakning. Syftet med stödet är att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye