Järfällahus

”Kan jag, kan du” – nytt initiativ av Järfällahus för att stärka egenmakten hos ungdomar i Järfälla

Dela
Järfällahus startar upp ett nytt initiativ med mentorsprogram för ungdomar på Termovägen. Syftet är att sammankoppla ungdomarna med näringslivet. Mentorsprogrammet ska ge inblick i arbetslivet som en slags omvärldsanalys över yrkesroller som finns i samhället. I förlängningen ska programmet förhoppningsvis också ge en fot in i arbetslivet.

Mentorsprogrammet är ett initiativ från Järfällahus inom ramen för den nya träffpunkten Mötesplatsen T8an, som öppnade i höstas i Lilla Ulvsättra. Genom programmet ska broar byggas från grundskolan över till gymnasiet och ge eleverna en vägvisare vidare till kommande yrkesval och arbetsliv. Eleverna får en inblick i olika yrken och branscher och möjligheter till kontakt med näringslivet.

Mentorsprogrammet bygger på möten mellan lokala ungdomar och etablerade yrkesprofiler inom olika branscher på arbetsmarknaden. Programmet formas efter de unga högstadieelevernas behov av mentorer och goda förebilder. Järfällahus vill skapa möten med engagemang, inspiration och coaching som ledord.

  - Mentorsprogrammet har vi kallat ”Kan jag, kan du” för att visa att ungdomar har alla möjligheter framöver att forma sin framtid. Programmet är en viktig del i vårt förebyggande trygghetsarbete och ett sätt att stärka ungdomarnas egenmakt, säger Ninos Gawrieh, chef för trygghetsenheten på Järfällahus.

Programmet genomförs av Järfällahus områdesutvecklare, som finns på plats ute på Mötesplatsen på Termovägen. 10 gymnasieungdomar har antagits till programmet. Alla går i 9:an idag och ska börja gymnasiet till hösten.

  - Vi märkte att många av ungdomarna som kommer till oss på T8an är nyfikna och fundersamma inför sitt val till gymnasiet och beslut om framtiden. För många av våra deltagare blir detta en språngbräda till kommande arbetsliv och fortsatta studier, säger Simon Matiwos, områdesutvecklare på Järfällahus.

Alla deltagande ungdomar i vårens program är från Termovägen och har varit på T8ans läxhjälp under hösten. Utifrån ungdomarnas behov har områdesutvecklarna handplockat 10 mentorer som kommer från olika företag och yrkesroller. Som mentor i programmet har man flera möten med sin adept under vårterminen 2023. Det kan vara allt ifrån zoommöten till en fika där mentorn får berätta om sin personliga yrkesresa, vad branschen har att erbjuda, men också vilka behov och utmaningar som finns.

  - Den första träffen vi hade var en uppstartsträff i januari med mentorer och adepter. Det var ett bra sätt att bryta isen på och ungdomarna fick berätta om sina tankar kring framtid och drömjobb. Nu ska vi matcha dem till varje mentor, säger Gabriel Kasto, områdesutvecklare på Järfällahus.

Senast i mars ska matchningen vara klar och programmet i full gång. Om tillfälle ges är det också tänkt att adepten ska få möjlighet till att göra studiebesök på arbetsplatsen hos sin mentor. Möjlighet till praktik, sommarjobb och ett bredare kontaktnät är det önskvärda slutresultatet för ungdomarna när programmet slutförs i juni.

Initiativet med mentorsprogrammet har för avsikt att bli en del av verksamheten på Mötesplatsen, där mentorsprogrammet ska ta emot nya ungdomar varje termin.

Mer information
Ninos Gawrieh, chef trygghetsenheten, ninos.gawrieh@jarfallahus.se, 08-580 836 04.
Simon Matiwos, områdesutvecklare, simon.matiwos@jarfallahus.se, 08-580 836 61.
Gabriel Kasto, områdesutvecklare, gabriel.kasto@jarfallahus.se, 08-580 836 75.

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -

Om Mötesplatsen
Mötesplatsen T8an är Järfällahus nya träffpunkt i bostadsområdet Lilla Ulvsättra. Syftet är att stärka närmiljön ytterligare i bostadsområdena och öka tryggheten. I lokalen på Termovägen 8 ska boende kunna träffa sina grannar och utbyta kunskap och erfarenheter. På mötesplatsen pågår olika aktiviteter, där hyresgästerna är med och formar verksamheten. www.jarfallahus.se/T8an

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Järfällahus
Järfällahus
Drabantvägen 2
177 50 Järfälla

08 - 580 836 00https://www.jarfallahus.se

Järfällahus AB är Järfällas kommunägda fastighetsbolag. Vi äger och förvaltar 5 750 lägenheter, 4 631 fordonsplatser och 483 kommersiella lokaler i Järfälla kommun - från Barkarby i söder till Stäket i norr. www.jarfallahus.se

Följ Järfällahus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfällahus

Carlos Banda blir chef för Järfällahus nya avdelning för yttre skötsel och lokalvård.22.8.2023 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Järfällahus förstärker sin förvaltningsorganisation med en ny avdelning för yttre skötsel och lokalvård samt utökar sin bemanning. I samband med det har Carlos Banda rekryterats som chef till den nya avdelningen som ska byggas upp. Denna rekrytering markerar en strategisk satsning på att förbättra utemiljön i bostadsområdena och stärka bolagets engagemang som en ansvarstagande hyresvärd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye