Fusion i fokus när KTH energisatsar
En stor utmaning som kvarstår innan fusionskraft kan förverkligas som en stabil och hållbar energilösning i samhället är hur fusionsplasmat, som värms upp till över 100 miljoner grader, ska hanteras. Inget stål eller annat material i världen klarar av den extrema hettan.
– Fusionsreaktorn ITER i Frankrike använder en lösning som kräver kraftiga magneter och avancerad styrning för att hålla plasmat stabilt. I detta samarbete kommer en annan, ny lösning att utvärderas där plasmat naturligt hålls stabilt. Det kommer att krävas fler fusionsforskare och ett stort antal utbildade ingenjörer inom fusionsenergi. Vi tror att det här internationella samarbetet är viktigt, en förutsättning för att vi ska kunna lyckas, säger Lisa Ericsson, chef på KTH Innovation.
KTH-alumn bakom tekniken
Hon är en av de anställda vid KTH som involverats i samarbetet runt den nya tekniken, en teknik som KTH-alumnen Jan Jäderberg utvecklar i det nystartade företaget Novatron Fusion Group.
– Vi är stolta över att i samarbete med KTH och EIT InnoEnergi kunna arbeta med fusionskraft som den hållbara energikällan för framtiden. Samarbetet belyser Novatronkonceptets vetenskapliga betydelse, och det kommer att ge oss ytterligare tillgång till toppmodern teknologi, ledande forskning inom plasmafysik och datorsimuleringsmöjligheter, säger Peter Roos, VD för Novatron Fusion Group.
Tanken bakom samarbetet är att det ska möjliggöra fusion i stor kommersiell skala så att den kan utvecklas till en hållbar energilösning i ett framtida samhälle där elförsörjningen är viktigare än någonsin.
– Det är viktigt att poängtera att tekniken står inför en experimentell verifiering. Om tekniken motsvarar förväntningarna blir det en enklare och billigare teknik för att producera fusionsenergi än andra existerande lösningarna som testas idag. KTH blir då en av de aktörer som varit med och möjliggjort detta bland annat via en utökad fusionsforskning och betydande ökning av utbildningen i fusionsteknik, säger Stefan Östlund, vicerektor för globala relationer och professor i elkraftteknik vid KTH.
En helt ny global industri
Satsningen är viktig ur både ett KTH- och Sverigeperspektiv, menar Lisa Ericsson. Hon nämner Commonwealth Fusion Systems som är ett avknoppningsföretag vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det finns numera ett mycket stort intresse på MIT runt fusionsenergi som gör att det poppar upp en massa nya företag och forskningsprojekt där hela tiden.
– Detta samarbete stärker KTH:s roll både inom fusionsforskning och innovationsutveckling. Om det här fungerar kommer det att leda till framväxten av en helt ny global industri med avstamp på KTH, säger Lisa Ericsson.
Stefan Östlund är nöjd med samarbetet mellan KTH och EIT InnoEnergy. Som exempel nämner han innovationsarbetet via KTH Innovation, och utbildning i form av framgångsrika mastersprogram.
– Det har visat sig väldigt givande för båda parter. Exemplet med Novatron och fusionstekniken är ytterligare ett samarbete som kan utvecklas till något väldigt värdefullt, säger Stefan Östlund.
– Att omvandla ett tekniskt genombrott till en kommersiell lösning kräver en rad färdigheter, resurser och expertis som endast kan uppnås genom att föra samman olika partner. Vi är mycket glada att kunna tillkännage detta samarbete, tillägger Diego Pavia, VD för EIT InnoEnergy.
För mer information, kontakta Lisa Ericsson (chef på KTH Innovation) på 08 - 790 66 07 / lisaeric@kth.se, Stefan Östlund (vicerektor för globala relationer på KTH) på stefano@kth.se eller Linda Nyberg (Chief Communications Officer på Novatron Fusion Group), 076 006 19 15 / linda.nyberg@novatronfusion.com.
Nyckelord
Bilder
Om
KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.
KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta
Följ KTH
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KTH
Expert i katastrofmedicin får KTH:s stora pris 20243.10.2024 09:44:31 CEST | Pressmeddelande
Johan von Schreeb får KTH:s stora pris för sina insatser som minskar lidandet i världen. Han är katastrofdoktorn och samordnaren som ofta är med de första hjälpteamen på plats i kris- och krigsdrabbade områden.
Ny röntgenteknik kan rädda fler liv - KTH Innovation Award 2024 går till Mats Danielsson25.9.2024 10:10:17 CEST | Pressmeddelande
Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.
Ny metod från KTH mot algblomning4.7.2024 10:47:01 CEST | Pressmeddelande
En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH. Den testas i sommar i vattnet utanför Klintehamn och Tofta på Gotland.
Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande
Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.
AI skyddar elnätet mot obalans skapad av elbilar och förnybar energi28.2.2024 14:15:52 CET | Pressmeddelande
Elektrifieringen av samhället sker i allt högre utsträckning med hjälp av föränderliga energikällor som sol och vind. För att förhindra strömavbrott har KTH-forskare utvecklat AI-algoritmer som ska reagera snabbt när nätets spänningsbalans är hotad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum