Collectum

Collectum upphandlar tjänstepension: det blir bättre villkor även i äldre ITP-produkter

Dela
Avgifterna i äldre produkter kommer att sänkas till följd av den upphandling valcentralen Collectum gör som omfattar tjänstepension för drygt 2 miljoner tjänstemän. I upphandlingen så har fokus inte bara varit villkoren för de fondförsäkringsprodukter som kommer att väljas ut i det kommande utbudet utan även i äldre befintliga fondförsäkringar. Det innebär en stor besparing för de tjänstemän som har kapital i äldre produkter.
Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.
Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.

Collectum har uppdraget från arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv och PTK, att ge tjänstemännen så mycket pension som möjligt för pengarna. En viktig del i det är att genom upphandling vart femte år välja ut valbara alternativ inom ITP-systemet. Även ett alternativ för dem som inte väljer handlas upp. Sedan starten har upphandlingarna pressat fondavgifterna med 78 procent.

Många tjänstemän som haft tjänstepensionen ITP har kanske någon gång för många år sedan gjort ett val och sedan stannat kvar i en fondförsäkring som idag har, relativt andra fonder, en hög avgift. De avgifterna kommer nu i stor omfattning att sänkas. Särskilt stor betydelse har detta för de så kallade entrélösningarna som många har sitt kapital i.

–Vi kan konstatera att de bolag som varit intresserade av att erbjuda fondförsäkring för tjänstepensionen ITP i upphandlingen också kommer att förbättra villkoren i sina tidigare fondutbud. Det incitament vi har gett dem att göra förbättringar för äldre produkter kommer innebära att miljontals kronor sammantaget kommer att gå till tjänstemännens pensioner istället för till avgifter, säger Pehr Östberg, ansvarig för upphandlingen på Collectum.

Collectum som ägs av Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen, administrerar tjänstepensionen ITP som totalt omfattar drygt 2 miljoner privatanställda tjänstemän med kollektivavtal. Collectum har, utan eget vinstintresse, genomfört upphandlingar av tjänstepensionsförvaltare fyra gånger tidigare 2007, 2010, 2013 och 2018. Sedan den första upphandlingen har den genomsnittliga avgiften minskat med 78 procent bland de fonder som de privatanställda tjänstemännen kan välja mellan. För den som inte vill välja själv finns det ett upphandlat alternativ i form av en traditionell försäkring.

Kontakter

Bilder

Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.
Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.
Ladda ned bild

Om

2,7 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2022 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk har koll på ekonomin inför pensionen16.5.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Knappt varannan svensk, 48 procent, har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Nästan lika många, 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. De som har bäst koll är de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra hos 18–24-åringar är 19 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum