Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
Köerna till hörselvården i landet är långa – på sina håll uppåt 18 månader. Och det beror i huvudsak på att det inte utbildas tillräckligt många audionomer.
Trots det ska Grundutbildningsnämnden vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, imorgon, tisdag, ta ställning till ett förslag om att pausa intagningen till audionomutbildningen.
"Häpnadsväckande dåligt"
– Ett häpnadsväckande dåligt förslag. Om intagningen till audionomutbildningen i Lund pausas kan det förvärra audionombristen i hela landet, säger Mattias Lundekvam.
Förslaget om att begränsa intagningen uppges bero på för få sökande. Men universitetet bör i så fall snarare marknadsföra utbildningen, inte begränsa utbildningsplatserna, anser Hörselskadades Riksförbund (HRF).
Livsviktig hörselvård
Drygt 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning, varav närmare en miljon behöver hörapparater.
– Hörselvården är livsviktig för oss hörselskadade, förklarar Mattias Lundekvam.
– De extrema köer vi nu ser får allvarliga konsekvenser. Människor isoleras, kan inte jobba och riskerar att drabbas av förvärrad tinnitus, utmattning, demens och andra hälsoproblem.
För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande: hrf.se/pressbilder
Nyckelord
Bilder
Om
Hörselskadades Riksförbund (HRF) är Sveriges största intresseorganisation av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer om HRF på hrf.se
Följ Hörselskadades Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund
Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region18.10.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF). – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.
Självtest av hörseln kan minska risk för demens14.10.2024 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning. Men tidig upptäckt och tidig hörselvård kan förebygga demens och annan ohälsa.
Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober11.10.2024 09:10:38 CEST | Pressmeddelande
På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.
Musikterapeuten Nina Walloschke får hörselskadades kulturpris5.6.2024 13:21:32 CEST | Pressmeddelande
Musikterapeuten och kyrkomusikern Nina Walloschke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens kulturpris 2024 – ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.
Nina Walloschke från Luleå får hörselskadades kulturpris5.6.2024 13:15:01 CEST | Pressmeddelande
Musikterapeuten och kyrkomusikern Nina Walloschke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens kulturpris 2024 – ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum