Avesta kommun

Horndal först ut i kommunen med offentlig hjärtstartare

Dela
Horndal är först ut i Avesta kommun med att få en kommunalägd, offentlig hjärtstartare. Hjärtstartaren är placerad på väggen till Servicepunkt Horndal. En hjärtstartare används när en person är medvetslös och inte andas.

Idén med en offentlig hjärtstartare kommer från allmänheten.

- Förslaget lyftes av ett par privatpersoner när vi hade Öppet Hus i Servicepunkt Horndal. Idén var god och vi beslutade att montera en hjärtstartare i Horndal, säger Avesta kommuns säkerhetsansvarige Mikael Jansson.

Förslag finns också på att anordna utbildningar i hjärt-lungräddning, samt att sätta upp fler hjärtstartare i kommunen, på offentliga platser. Några beslut har ännu inte fattats.

Hjärtstartaren är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Hjärtstartaren består av själva apparaten, ett par elektroder – plattor som klistras på bröstkorgen – och oftast en knapp för att ge strömstöt och eventuellt en ytterligare knapp. Om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer, elektriskt kaos, ges instruktion om defibrillering, det vill säga en elektrisk stöt. Hjärtstartaren ger dock aldrig en stöt om inte den analyserat att det behövs.

Innan du använder dig av hjärtstartaren, påbörja hjärt-lungräddning och larma 112!

Kontakter

Kerstin Eriksson
0226 645693
kerstin.eriksson@avesta.se

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye