Avesta kommun

Anmälan Lex Sarah - Avesta kommun påbörjar utredning

Dela

Avesta kommun har lämnat in en anmälan i enlighet med Lex Sarah till inspektionen för vård och omsorg (IVO). En intern utredning är påbörjad i samband med detta.

Inspektionen för vård och omsorg granskar att vården och omsorgen följer lagar och regler.
Inspektionen för vård och omsorg granskar att vården och omsorgen följer lagar och regler.

Måndagen den 5 februari 2024 var en person inte hemma vid ett inplanerat hemtjänstbesök. Personen påträffades senare avliden utanför sin bostad.

Avesta kommun har anmält händelsen till IVO och en Lex Sarah-utredning är inledd för att utreda omständigheterna kring händelsen. 

-    Det är en tragisk händelse som har inträffat. Vi gör nu en grundlig intern utredning för att slå fast vad det är som har inträffat och om vi har brustit i någon del av vår hantering, säger Elvira Sverkersson, vård- och omsorgschef i Avesta kommun.

Utredningen kommer att visa om det finns behov av några åtgärder för att undvika att liknande situationer uppstår i framtiden.

Fakta om Lex Sarah

  • Lex Sarah är en form av avvikelse, ett missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande där brukaren/klienten/patienten farit illa eller riskerar att fara illa. Är missförhållandet eller risken för missförhållandet allvarligt, ska det anmälas till IVO.
  • Lex Sarah gäller inom socialtjänsten och i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
  • Alla medarbetare och chefer kan göra en Lex Sarah-rapport.

Kontakter

Elvira Sverkersson
Vård- och omsorgschef

Tel: 0226-64 58 59
elvira.sverkersson@avesta.se

Längst söderut i Dalarna ligger Avesta kommun

Län: Dalarnas län
Landskap: Dalarna
Areal: 673 km2
Vatten: 59 km2
Befolkning: Cirka 23 000 personer
Fiberteckning: Ungefär 96 %
Högsta punkt: Trångsundsberget 235 m ö.h.
Största sjö: Bäsingen 13 km2

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye