Avesta kommun

Krylbo tog sig ur krisen - visar upp sig på Krylbodagen

Dela

För fem år sedan pekades Krylbo ut som en plats som Gud glömt. Idag är situationen en annan. Brottsstatistiken är varken högre eller lägre än någon annan plats, bostadshusen har renoverats, markområden har rustats upp och en ny stämning råder i samhället. Receptet heter samverkan som bevisas i Krylbodagen som arrangeras 16 september.

Det är tredje året som Krylbodagen anordnas. En dag där företag, föreningar, organisationer, fastighetsägare, polis, räddningstjänst, kommunen och Krylboborna själva står för utbudet. Tillsammans har de förvandlat Krylbo till en ort där man känner samhörighet och stolthet.

Under några lördagstimmar kommer ortsborna och besökarna att erbjudas underhållning, blåljusscenario, racerbåtstävling, påeldade ånglok, speciella erbjudanden från företagen, information och prova på-aktiviteter, utställningar, fotbollsturnering, pyssel och korv- och hamburgeri och mycket, mycket mer.

Som om det inte vore nog, så firas också den företeelse som gjort samhället känt; nämligen Krylbo station. Stationsbyggnaden firar 120 år och Krylbo som station 150 år.

Bakom arbetet för att uppnå samverkan står polisen som 2019 startade ett EST-projekt (Effektiv Samordning för trygghet) i Krylbo tillsammans med samhällets aktörer. Projektet har fått till följd att människor börjat prata och lära känna varandra. Genom att se och förstå varandra har man skapat ett sammanhang och relationer.

- Brottsförebyggande arbete tar tid. Men i en sådan här samverkan hjälps vi åt. Trygghet skapar vi tillsammans, säger Susanne Lindström, polis och projektledare.

Idag är själva projektet avslutat men samverkan fortsätter med ideella krafter:

 - Jag tror på Krylbo och är positiv till framtiden. Jag vet att det finns ett stort engagemang och vilja från olika verksamheter, såväl kommunala som privata, om att återupprätta Krylbos anseende. Krylbo är vackert och har en stor potential. Inte minst ser jag en stolthet hos de som bor där och det är det som är viktigt; att vara stolt över Krylbo!, säger Susanne Lindström.

Krylbodagen arrangeras lördag 16 september kl. 11.00-15.00.
Här kan man ta del av programmet i sin helhet:https://www.avesta.se/-/nyheter/uppleva-och-gora/krylbodagen-2023/

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum