Många unga lider av hjärndimma efter pandemin

Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter har gjort en rad kartläggningar om effekterna pandemin har haft på folkhälsan. En mindre grupp verkar ha kvarstående symtom som "hjärndimma", trötthet, huvudvärk, ångest och PTSD. De hittills vanligaste registrerade symtomen i Sveriges patientregister är besvär med lungfunktionen eller andningen, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning samt smärta, enligt Socialstyrelsen.
Försäkringsbolaget If har låtit Syno International undersöka i vilken utsträckning olika grupper har drabbats av just hjärndimma. I undersökningen framgår att många, främst yngre personer mellan 18 och 24 år upplever hjärndimma efter pandemin. I denna åldersgrupp upplever 32 procent hjärndimma. Totalt upplever 14 procent hjärndimma.
– Vi ser inga större skillnader mellan könen. Däremot är yngre mer drabbade av hjärndimma än äldre. Av unga vuxna under 25 år upplever nästan var tredje hjärndimma, vilket naturligtvis är ett bekymmer, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Av de yngre med hjärndimma upplevde två tredjedelar den redan före pandemin. En tidigare undersökning från If visade också att denna åldersgrupp mer än andra tyckte det var svårt att upprätthålla hälsosamma levnadsvanor under pandemin och de saknade i större utsträckning kollegor, umgänge och möjligheten till fysisk aktivitet på lokal.
– Inte nog med att det kan vara en utmaning att komma tillbaka till ett vanligt socialt liv efter pandemin. Med upplevd hjärndimma kan det vara svårare att få energi att få igång en positiv spiral i vardagslivet, säger Kristina Ström Olsson.
En femtedel av de tillfrågade är oroliga för att drabbas av utmattning på grund av hjärndimma (18 procent bland män och 23 procent bland kvinnor). I åldrarna 18-24 år är denna siffra 31 procent.
– Det är viktigt att ta symptom som går ut över livskvaliteten på allvar. Om det inte hjälper att på egen hand ändra vanor och förbättra hälsan ska man alltid kontakta vården, säger Kristina Ström Olsson.
I mars släpper If en nordisk hälsorapport som djupdyker ännu mer i hälsoläget i Norden.
Har du problem med hjärndimma efter Covid-19-pandemin?
Ja, och det är en ny upplevelse för mig: 6%
Ja, men jag har haft hjärndimma även före pandemin: 8,1%
Nej: 73,4%
Jag vet inte: 11,6%
Vill inte svara: 1%
Är du rädd att drabbas av utmattning på grund av hjärndimma?
Ja: 20,2%
Nej: 62,5%
Vet ej/Vill ej svara: 17,3%
Om undersökningen
Undersökningen genomfördesmellan 12 och 17 januari 2023 via Syno Internationals webbpanel. 1006 personer i åldern 18-80 år har deltagit.
Vad är hjärndimma?
Hjärndimma är ingen medicinsk term men används vid specifika symptom som påverkar tankeförmågan. Man kan känna sig förvirrad eller rörig/oorganiserad eller ha svårt att koncentrera sig eller sätta ord på tankarna.
Hjärndimma kan påverka livskvalitet och arbetsförmåga negativt i olika utsträckning och ha många orsaker. Några olika orsaker kan vara sömnbrist, näringsbrist, ångest, stress eller depression eller andra livsstilsfaktorer. Hjärndimman kan också vara en följd av kroppsliga tillstånd som inflammationer eller obalans i insulin eller hormoner.
Tips till dig med hjärndimma för att må bättre:
1. Planera din dag. Försök jobba fokuserat med en sak. Ta paus innan du byter fokus.
2. Planera in återhämtning. Ta en promenad, vila eller träffa en god vän. Det som känns bäst för kropp och själ.
3. Innan du lägger dig, tänk på 3 saker som varit bra under dagen. Fokusera på dem.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum