DIK

Historiskt låg arbetslöshet inom kultur och kommunikation – men tuffare tider väntar

Dela
DIK:s arbetslöshetsrapport som släpps idag visar att 2 procent av förbundets medlemmar var arbetslösa i slutet av 2022. Det är en historiskt låg siffra. Samtidigt spås arbetslösheten i landet öka under 2023 vilket kan drabba både kultursektorn och kommunikationsbranschen.
Bild: Folio
Bild: Folio

Arbetslösheten är fortsatt mycket låg bland DIK-medlemmar som arbetar på arkiv (1,0 procent) eller bibliotek (1,5 procent). Högst andel arbetssökande finns bland de som arbetar inom museum och kultur eller språk (2,8 procent). Inom kommunikation och kreativ sektor var 2,3 procent arbetslösa i slutet av 2022.

Arbetslösheten har minskat i alla åldersgrupper och är lägst bland de yngre medlemmarna (1,6 procent). Bland de äldsta medlemmarna är arbetslösheten fortsatt hög (3,8 procent i gruppen 60–64 år).

De allra flesta DIK-medlemmar är med i a-kassan (93 procent) och har tillsammans med DIK:s inkomstförsäkring ett starkt skydd vid arbetslöshet. Men DIK driver också på för att den som förlorar jobbet ska få en ersättning som går att leva på och trygghet för att ställa om till ett nytt arbete som motsvarar personens utbildning.

– DIK vill bland annat att ersättningen i a-kassan ska höjas permanent och att taket ska indexeras. Dessutom behövs bättre stöd för omställning och mer relevant kompetensutveckling inom kultur, kommunikation och kreativ sektor, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK.

De som kommer drabbas hårdast är de grupper som redan idag är överrepresenterade bland arbetslösa, exempelvis utrikes födda. Bland utrikes födda bibliotekarier och arkivarier är arbetslösheten fyra gånger högre än för inrikes födda.

– Den höga arbetslösheten bland utrikes födda är ett stort underbetyg till hela samhället. Alla arbetsgivare måste jobba aktivt för att anställa fler utrikes födda och motverka diskriminering. Regeringen behöver också ge särskilda uppdrag till exempelvis Arbetsförmedlingen och de statliga kulturinstitutionerna på det här området, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK.

Läs hela arbetslöshetsrapporten. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Folio
Bild: Folio
Ladda ned bild

Länkar

Om

DIK
DIK
Bondegatan 21, 3 tr
116 33 Stockholm

08-480 040 10http://dik.se

Om DIK
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Sämre akademisk frihet för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap4.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att forskare inom samhällsvetenskap och humaniora i högre grad än andra ämnesområden upplever att deras akademiska frihet är utmanad. Konsekvenserna är stora – forskarna byter forskningsfokus och undviker ämnen som kan uppfattas som kontroversiella. Fackförbundet DIK ser stora risker för det öppna demokratiska samhället och samtalet.

Anmälningsplikt - vad innebär det i praktiken?22.5.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle anmälningsplikten innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen den 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye