
Ny rapport: Sjukfrånvaro på grund av tumörer – bröstcancer vanligast

– För kvinnor är Malign tumör i bröstkörteln den klart vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro med tumördiagnos. För män är Maligna tumörer i matsmältningsorganen vanligast, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Bröstcancer ligger bakom den höga risken för kvinnor
Den högre risken för kvinnor beror på bröstcancer.
– Att kvinnor har högre risk än män för långvarig sjukfrånvaro med tumördiagnos förklaras till stor del av att bröstcancer nästan enbart drabbar kvinnor. Om den cancerformer skulle exkluderas ur beräkningarna skulle risken för kvinnor och män ligga på ungefär samma nivå, säger Andreas Ek.
Männens vanligaste cancerform, prostatacancer, inträffar ofta efter att man lämnat arbetslivet och får därför inte samma påverkan på männens långvariga sjukfrånvaro som bröstcancer får på kvinnornas.
Risk för långvarig sjukfrånvaro definieras i rapporten som antalet nya långa sjukfall per tusen sysselsatta.
Olika yrkesgrupper löper olika risk – och risken ökar med åldern
I rapporten framkommer stora skillnader mellan yrkesgrupper när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro med tumördiagnos. En förklaring till skillnaderna i statistiken här är ålderssammansättningen inom olika yrkesgrupper. Äldre löper nämligen högre risk än yngre.
– Risken för långvarig sjukfrånvaro med tumördiagnos ökar påtagligt med åldern och är som högst för åldersgruppen 56–64 år, säger Andreas Ek.
– Försäljare inom handel är ett exempel på en yrkesgrupp med många unga. Där är därför risken låg när det gäller långvarig sjukfrånvaro med tumördiagnos. Andra möjliga förklaringar till skillnaderna mellan yrkesgrupperna är huruvida man exponeras för cancerrisker och hur ens livsstil ser ut. Och sedan kan arbetsmiljön påverka i vilken utsträckning man behöver vara sjukskriven vid en cancerdiagnos.
Statistiken bidrar till förebyggande arbete
– Rapporterna vi tar fram ger oss fördjupad kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro, som vi kan rapportera om till arbetsmarknadens parter. Statistiken bidrar till förebyggande arbete och utgör bland annat beslutsunderlag för forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som Afa Försäkring finansierar, säger Andreas Ek.
Mer information:
Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.
Rapporten Tumörer – långvarig sjukfrånvaro finns att ladda ner på Afa Försäkrings webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter
Rapporten bygger på en genomgång av 46 262 godkända försäkringsärenden med långvarig sjukfrånvaro för en tumördiagnos. Särskilt fokus ligger på de 9 774 långa sjukfall med tumördiagnos som startade mellan 2018 och 2020. Afa Försäkring har betalat ut ersättning för sjukfrånvaron via avtalsgruppsjukförsäkringarna AGS och AGS-KL. Med långvarig sjukfrånvaro menar vi sjukfall som leder till mer än 90 dagars sjukfrånvaro eller månadsersättning (sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan).
Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS omfattar arbetare inom avtalsområdet Svenskt Näringsliv/LO och kooperationen. AGS-KL omfattar anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sjukförsäkringen omfattar däremot inte statligt anställda eller tjänstemän inom det privata avtalsområdet. Sjukförsäkringen ger ett komplement till sjukpenning eller sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan och sjukfrånvaron behöver inte vara arbetsrelaterad.
Kontakt:
Andreas Ek, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 42 76, andreas.ek@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter afaforsakring.se/statistikrapporter
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa, klicka här.
Nyckelord
Kontakter
Andreas EkAnalytiker och statistikerAfa Försäkring
Tel:08-696 42 76andreas.ek@afaforsakring.seLinda HarlingPresskommunikatör, Afa Försäkring
Tel:0730-96 35 12linda.harling@afaforsakring.seBilder


Länkar
Om

Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se
Följ Afa Försäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet26.11.2024 15:37:25 CET | Pressmeddelande
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd på jobbet, särskilt inom byggbranschen. Fall står för 33 procent av allvarliga arbetsolyckor i Sverige och 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på fall från höjd. Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
Försäkringsskydd för privatanställda arbetare – så funkar det26.11.2024 10:21:31 CET | Pressmeddelande
Bevaka ett webbinarium där Afa Försäkring gör en kort genomgång av de kollektivavtalade försäkringar som privatanställda arbetare har hos Afa Försäkring. Även presentation av typfall från 2023 där kön, ålder, yrkesområde, händelse och ersättning beskrivs för de olika försäkringarna.
Trygghet för efterlevande i samband med dödsfall – TGL30.10.2024 10:22:16 CET | Pressmeddelande
Välkommen att bevaka ett webbinarium den 7 november kl. 9–10, där vi förklarar hur tjänstegrupplivförsäkringen för privatanställda arbetare fungerar vid dödsfall.
Virtual Reality – den nya verkligheten på jobbet?25.10.2024 10:00:19 CEST | Pressmeddelande
Bevaka populärt webbinarium den 13 november kl. 9–10! Att arbeta i en omslutande virtuell miljö – som man själv kan utforma – kan vara en attraktiv framtidsvision för medarbetare som arbetsgivare. Vilka möjligheter och begränsningar skulle det innebära för kontorsarbete och vad gör det med kroppen? Hur kan vägledning i en VR-baserad träningsmiljö påverka lärande inom industrin?
Afa Försäkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom genom anpassning av deras arbetsförmåga? Kan råd från läkare till arbetsgivare underlätta arbetsåtergången för anställda med psykisk ohälsa? Är det effektivare om sjukskrivningar sköts av företagshälsovården? Fem nya forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och hälsa får totalt 18 miljoner kronor från Afa Försäkring.