Glasbranschföreningen

Skolminister Lotta Edholm besöker glasbranschens skola i Katrineholm

Dela
Ett modernt samhälle kan inte klara sig utan glas. Materialet finns överallt omkring oss och förser oss med dagsljus, utblick och skydd. Men trots dess samhällsviktiga funktioner är glastekniker ett bristyrke. Detta då branschen är relativt liten och det är svårt att nå ut brett med kunskap om yrket. I syfte att diskutera gemensamma behov för nischade yrken inom bygg- och installationssektorn besöker idag skolminister Lotta Edholm tre branschskolor i Katrineholm.

– Framför allt kommer vi att lyfta att man från politiskt håll måste värdera och satsa mycket mer på yrkesutbildningar. Eftersom det är så få personer idag som utbildar sig till glastekniker genom gymnasieskolan, betyder det att företagen själva måste lägga stora resurser på att grundutbilda personalen, säger Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen och tillägger att företagen trots att de är med och finansierar det gemensamma utbildningssystemet via skatten får väldigt lite tillbaka.

– Utöver den uppenbara snedfördelningen av de gemensamma resurserna, är det inte heller hållbart i längden om vi ska kunna säkerställa kompetensförsörjningen i branschen, menar Erik Haara, som ser fram emot ministerbesöket och samtalen med representanterna från de övriga branschskolorna.  

Tre önskemål om yrkesutbildning som glasföretagen lyfter fram

1. Satsa mer på yrkesutbildningar där branschskolor spelar en viktig roll. Branscherna bör inte själva behöva bekosta hela utbildningen. Praktiska utbildningar bör ges lika mycket utrymme och resurser som teoretiska utbildningar. 

2. Bättre regional samordning. Genom statligt stöd och vägledning till skolor som erbjuder utbildning inom samhällsbyggnad kunde fler yrkesprogram samlas till samma skola för skalfördelar, ökad synlighet och status.

3. Prioritering av YH-utbildningar för smala yrken. Även möjligheten till fortbildning och kompetensutveckling för verksamma glastekniker är central för branschens framtid. Därför bör välfungerande YH-utbildningar inom smala yrken prioriteras istället för att missgynnas just därför att de är smala.

Skolministern kommer under dagen att besöka Plåt & Ventbyråns branschskola, INSU – Installatörsskolans utbildningsbolag och GlasSkolan – Glasbranschföreningens branschskola.

Nyckelord

Bilder

Erik Haara, vd, Glasbranschföreningen
Erik Haara, vd, Glasbranschföreningen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Glasbranschföreningen
Glasbranschföreningen
Ringvägen 100
118 60 Stockholm

08-453 90 70https://www.gbf.se/

Glasbranschföreningen (GBF) är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom glasmästeri, bilglasmästeri, konstinramning och glas- och metallentreprenad i Sverige. Föreningen arbetar bland annat med utbildning, arbetsgivarverksamhet, kvalitetssäkring och auktorisation. Glasbranschföreningen följer och driver centrala frågor för medlemsföretagen och ger även ut branschtidningen GLAS.

Följ Glasbranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Glasbranschföreningen

Sjustjärnan vinner Glaspriset 202425.4.2024 16:14:09 CEST | Pressmeddelande

– Vi är jätteglada och mycket stolta över att projektet som vi jobbat med i flera år får den här uppskattningen. Dessutom är det extra roligt att det sker i så hård konkurrens med de andra tävlingsbidragen, säger Daniel Hohenthal, chefsarkitekt, och framhåller att det är många medarbetare på Kanozi Arkitekter, samt leverantörer och entreprenörer, som i tät samverkan uppfört E.ons nya huvudkontor i Malmö som nu är en arbetsplats för 1 500 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye