Universal Robots

Att vara kvinna är en superkraft i tekniska yrken – diversifiering skapar innovation

Dela
Industri- och teknikbranschen är mansdominerade och inom flera yrken råder det dessutom resursbrist, men det behöver inte vara så. Afsane Vosoughi och Josefine Larsson på SE Automation önskar att det var fler kvinnor som valde tekniska yrken för det gynnar alla; det bidrar till snabbare utveckling och nya perspektiv, dessutom är det roligt.
Josefine Larsson och Afsane Vosoughi programmerar en cobot från Universal Robots. Foto: SE Automation
Josefine Larsson och Afsane Vosoughi programmerar en cobot från Universal Robots. Foto: SE Automation

Josefine Larsson arbetar som teknisk säljare i Norrbotten och Västerbotten för SE Automation. SE Automation är certifierade integratörer för Universal Robots  cobotar och förra våren blev de även Universal Robots hundrade auktoriserade träningscenter i världen. Josefines arbete går ut på att både sprida kunskap om cobotar och att hjälpa kunderna att upptäcka fördelarna med automatisering. En teknik som tidigare varit förunnad de stora företag men som tack vara coboten nu är tillgänglig även för små och medelstora företag.

– Många vet vad en industrirobot är men inte en cobot, och det är en ganska stor skillnad. Många mindre verksamheter kan absolut inte räkna hem en industrirobot men coboten från Universal Robots öppnar upp möjligheter för dem, säger Josefine.

Afsane Vosoughi är automationstekniker, hennes jobb går ut på att hjälpa kunder komma på effektiva lösningar för att automatisera manuella processer och att programmera.

– Jag har alltid varit teknikintresserad och just automation är en bransch som växer och det är framtiden, jag vill vara en del av den utvecklingen, säger Afsane.

Möjligheterna är oändliga

Både Afsane och Josefine vittnar om bristen på kvinnor men även glädjen i sina arbeten och möjligheten att få arbeta med något bidrar till utveckling.

– Jag började jobba med det här för att här uppe i norr så sker det otroligt mycket: grön omställning, fossilfritt stål och enorma befolkningsökningsmål för att överhuvudtaget klara av att hantera allt som ska ske på arbetsmarknad här uppe. Vi behöver tänka större kring hur det går att tillgodose det så att vi ska ha en fortsatt blomstrande producerande svensk industri. Ett svar på det är just automation, det skapar möjligheter och tillgodoser kompetensförsörjning, säger Josefine.

Afsane fyller i att automation med cobotar förenklar människornas arbete. Genom att optimerar alla processer kan man effektivisera och minska belastningsskador.

– Det finns så många möjligheter, när det kommer till oss människor där kroppen säger ifrån så gör inte cobotar det. Vi är vana vid industrirobotar, men nu finns det också cobotar som man kan jobba ihop med och i princip kan de göra nästan vad som helst och det är riktigt roligt, säger Afsane.

– Förra veckan gjorde vi ett platsbesök hos en kund. Vi satte oss och pratade med några chefer och operatörer, när de tillsammans började tänka på saker de skulle kunna slippa göra och när operatörerna insåg att det här blir deras robot började de lysa upp och idéerna tog aldrig slut, säger Josefine.

Men det är inte bara kunderna som lär sig nya saker. Både Afsane och Josefine beskriver att de konstant lär sig nya saker och att de får vara kreativ och komma på lösningar och förenkla arbetssätt.

Diversifiering skapar innovation och drivkraft

Josefine och Afsane ser inga hinder för fler kvinnor att arbeta med teknik och cobotar. På frågan hur det är att arbeta i mansdominerade yrken svarar de att det kan vara konservativt och det finns bakåtsträviga män, men att de ser en positiv förändring.

– Det är viktigt att man fortsätter jobba för att fler tjejer ska söka sig till tekniska branscher. Precis som att det är viktigt att vi har olika bakgrunder och så vidare. Det finns mycket forskning som säger att diversifiering skapar innovation och drivkraft framåt, säger Josefine.

– Jag tror att det fortfarande är så mansdominerat på grund att det är mycket fördomar som ligger kvar när det kommer till kvinnor i tekniken och i industribranschen. Men jag blev superglad när jag såg en till kvinna vid min sida första arbetsdagen på SE Automation. Det känns som att vi kvinnor börjar våga mer, ta för oss mer och vågar komma in i branschen, säger Afsane.

De konstaterar båda att de tycker det är en fördel att som kvinna komma in i en mansdominerad bransch.

– Utan oss blir det så homogent, man kan komma med andra tankesätt, idéer och förslag – man ser det lite från en annan synvinkel. Jag ser det bara som en bra grej, säger Afsane.

Steget att arbeta i tekniska branscher minskar

Till tjejer och kvinnor som funderar på att börja arbeta med detta ger Josefine och Afsane rådet att ta chansen och köra på, det finns oändliga möjligheter. Dagens generation har tekniken omkring sig hela tiden och de håller på med programmering redan grundskolan, så steget att arbeta i tekniska branscher kommer vara mycket mindre framåt.

– Att välja att arbeta i en teknisk bransch där utvecklingen går så otrolig snabbt, är att bokstavligt få vara med och skapa framtiden. Alla tjejer borde välja tekniska yrken, säger Josefine.

– Att vara kvinna är din styrka. Livet handlar om att ta risker, man måste våga, säger Afsane.

Josefine lyfter att cobotar och automation kan göra det lättare för kvinnor att komma in i tekniska yrken och i industrin. Man behöver vara lösningsfokuserad och se saker ur nya perspektiv och det är kvinnor minst lika bra på.

– När man jobbar med cobotar finns det plats för kreativitet. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Cobotarna från Universal Robots möjliggör för människor att hålla ett helt yrkesliv. Cobotarna borde komma in ännu mer i kvinnodominerade yrken. Jag ser framför mig hur cobotarna kan avlasta inom vården med monotona uppgifter och lyft. Där skulle man kunna rädda många ryggar och axlar, avslutar Josefine.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Josefine Larsson och Afsane Vosoughi programmerar en cobot från Universal Robots. Foto: SE Automation
Josefine Larsson och Afsane Vosoughi programmerar en cobot från Universal Robots. Foto: SE Automation
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

  • Universal Robots är en ledande leverantör av kollaborativa robotar (cobotar) som används inom ett brett spektrum av branscher och inom utbildning. Universal Robots grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och syftar till att skapa en värld där människor arbetar med robotar, inte som robotar. Dess mission är enkel: Automatisering för alla. Överallt.

  • Sedan introduktionen av världens första kommersiellt gångbara cobot 2008 har Universal Robots utvecklat en produktportfölj som återspeglar en rad räckvidder och nyttolaster och har sålt över 75 000 cobotar över hela världen. Ett omfattande ekosystem har vuxit fram kring företagets cobotteknik som skapar innovation, valfrihet för kunderna och ett brett utbud av komponenter, kit och lösningar som passar alla applikationer.

  • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko.

  • UR Academy (onlineutbildning) har mer 130 000 användare från över 130 länder. Utbildningarna finns tillgängliga på 16 språk. Dessutom finns det 100 st auktoriserade training centers, där fysisk utbildning bedrivs.

  • Mer information finns på universal-robots.com/se

  • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

Maskinbetjäning med robot öppnar dörren till nästa industriella revolution4.10.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Ett genomsnittligt trafikflygplan består av över 350 000 enskilda delar. För att tillverka dessa delar, oavsett om de är av metall eller plast, är en process avgörande: maskinbetjäning. Utan maskinbetjäning skulle produktionen stanna av. Kollaborativ automation har en viktig roll att spela i maskinbetjäning och ökad produktivitet, och den kommer att hjälpa tillverkarna att övergå till Industri 5.0.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye