Ny studie visar vägen till cirkulär ekonomi för företag

Cirkulär ekonomi handlar i stora drag om att återanvända och återvinna olika resurser så långt det är möjligt, i stället för att kassera dem. Det är ett aktuellt ämne. Bland annat gav forskningsinstitutet Rise, tillsammans med flera organisationer, ut The Circularity Gap Report Sweden 2022. Dessutom finns strategier och handlingsplaner både i Sverige och EU.
– Det pratas om cirkulär ekonomi på alla nivåer. Vissa företag arbetar aktivt för att bli mer cirkulära, medan andra försöker att komma i gång. Men det är inte enkelt och företag som vi forskare är i kontakt med frågar sig hur de ska veta vilka insatser som gör att företaget faktiskt blir mer cirkulärt. Vilka mått ska de använda och vilka jämförelser ska de göra? säger Marie Mattsson, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Halmstad.
Komplext begrepp
Cirkulär ekonomi är inte heller ett enhetligt begrepp, vilket gör frågan mer komplicerad. I den aktuella studien granskas tillgängliga verktyg, totalt 38, som beskrivs i vetenskaplig litteratur och för praktiker.
– Vår studie visar att existerande verktyg för att utvärdera cirkularitet på företag har många brister. Ett exempel är den sociala dimensionen en avgörande dimension som inte tas ordentligt i beaktande i många verktyg. Är den med begränsas den ofta till att handla om anställda och kunder utan att inkludera samhället i stort och lokalsamhället, säger Mariana Cardoso Chrispim, postdoktor i miljövetenskap vid Högskolan i Halmstad och fortsätter:
– Det finns många olika cirkulära strategier och återvinning är den som oftast tas upp och som är mest populär att använda. Men cirkulär ekonomi handlar inte enbart om att återvinna.
Industriell symbios
Cirkulär ekonomi består alltså av många nivåer.
– Förutom att hushålla med råvaror, använda mindre energi och vatten måste du se till helheten, som att det även krävs en bra arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor, och att företagen samarbetar med andra företag, så kallad industriell symbios, säger Marie Mattsson och fortsätter:
– Företag borde samarbeta mer. Avfall i ett företag kan bli en resurs i annat, som i fallet biogas. Spillvärme från ett företag kan värma upp lokaler i ett annat företag.
För att möta de olika utmaningarna som företagen möter har forskarna tagit fram en guide, ACTION (Assessing Circular Transition In Organisations Now). Den ska underlätta för företagen att komma i gång, att få med alla nyckeldimensioner och kunna navigera bland de olika verktygen som finns oberoende av bransch och affärsmodell. Guiden innehåller resurser och verktyg som i de flesta fall är tillgängliga för allmänheten.
– Guiden kan vara ett sätt för företag som vill gå steg för steg och se vilken nivå de vill lägga sig på och vilket verktyg som passar det specifika företaget, säger Mariana Cardoso Chrispim.
Resurseffektivitet
Även om cirkulär ekonomi är ett stort samtalsämne, är ekonomin i dag till övervägande del linjär. Det produceras baserat på nya råvaror, konsumeras och lämnas i slutänden väldigt mycket olika typer av avfall.
– Hållbarhet känner många till, men cirkulär ekonomi har inte kommit lika långt och företagen behöver bli mer resurseffektiva för att hänga med, säger Marie Mattsson.
Hon menar att kunskap om miljö och klimat är en drivande faktor.
– Att bli mer cirkulär kan också spara pengar och leda till konkurrensfördelar. Jag tror att företagen tänker att de måste göra sin läxa. Åtminstone de större företagen ser knappast något annat alternativ än att de måste jobba med det här också.
Mer om forskningen
Cirkulär ekonomi är ett ganska öppet begrepp. I den aktuella studien av Mariana Cardoso Chrispim, Marie Mattsson och Pia Ulvenblad, Akademin för företagande, innovation och hållbarhet vid Högskolan i Halmstad, har forskarna gått igenom olika verktyg med hänsyn till fyra nyckeldimensioner:
- Sociala dimensioner, arbetsmiljö, trivsel, lokal utveckling, hälsa osv
- Intressentinvolvering, till exempel hur man involverar kunder och samarbetspartner.
- R-imperatives som handlar om hur material och produkter på olika sätt kan användas och återanvändas mer. På engelska står R-strategierna för Refuse, Reduce, Re-sell or Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover och Re-mine.
- Industriell symbios, samverkan mellan företag.
Guiden ACTION står för ”Assessing Circular Transition In Organisations Now”. Guiden finns i artikeln:
Studien ingår i en strategisk satsning på Akademin för företagande, innovation och hållbarhet som innefattar anställning av postdoktorer. En av dessa postdoktorer är Mariana Cardoso Chrispim som är post-doktor i miljövetenskap. Hon leder den aktuella forskningen om cirkulär ekonomi. Just nu intervjuar hon hållbarhetsansvariga personer på företag i Halland för att utröna hur långt de kommit i arbetet med cirkulär ekonomi.
Nyckelord
Kontakter
Marie MattssonProfessor i miljövetenskap
Tel:072-977 35 71marie.mattsson@hh.seMariana Cardoso Chrispim
Postdoktor i miljövetenskap
Kristina RörströmKommunikatör
Tel:072-977 38 36kristina.rorstrom@hh.seBilder



Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum