Diskriminering som har samband med flera grunder leder till ökad utsatthet
En och samma person kan under livet utsättas för missgynnande och kränkningar som har samband med flera av de sju diskrimineringsgrunderna. Ett ord som ofta används för att beskriva diskriminering i skärningspunkten mellan olika diskrimineringsgrunder är intersektionalitet.
DO:s nya rapport, ”Berättelser om utsatthet – En analys av diskriminering som har samband med flera diskrimineringsgrunder”, belyser frågor som har att göra med intersektionalitet och beskriver hur diskriminering som har samband med flera grunder kan komma till uttryck och hur den påverkar individers livsvillkor.
– Det vi kan se är att diskriminering som har samband med olika diskrimineringsgrunder på det här sättet adderas till varandra och därigenom skapar en förstärkt utsatthet, säger DO Lars Arrhenius.
Rapporten ger en ökad insikt om hur diskriminering som har samband med flera diskrimineringsgrunder kan komma till uttryck och vilken inverkan den kan ha på människors liv.
Fakta:
Diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder är: Etnisk tillhörighet, kön, funktionsnedsättning, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck och ålder.
Rapporten baseras på en analys av anmälningar om diskriminering och på en intervjustudie där personer som själva har upplevt diskriminering som har samband med flera olika diskrimineringsgrunder har intervjuats. Intervjustudien har genomförts av forskaren Hanna Sofia Rehnberg, universitetslektor vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.
Den kunskap och de berättelser som ”Berättelser om utsatthet – En analys av diskriminering som har samband med flera diskrimineringsgrunder” presenterar skildrar utsatthet och diskriminering ur de utsatta personernas perspektiv. En del av berättelserna faller utanför diskrimineringslagens förbud mot diskriminering. DO har dock valt att återge även dessa berättelser eftersom de i hög grad påverkar individernas lika rättigheter och möjligheter.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Länkar
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.
Diskriminering när person som använder elrullstol nekades komma ombord på bussen27.1.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm. Föraren ville inte låta personen komma ombord på bussen men efter ingripande av en medpassagerare fällde föraren till slut ut rampen till bussen och personen kunde åka med. DO begär nu att Region Stockholm betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.
Flygbolag ersätter kvinna för diskriminering19.12.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
Ett flygbolag har medgett att de diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Flygbolaget kommer nu att betala ersättning till kvinnan.
Lärares ifrågasättande av en elevs klädsel var diskriminering18.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En lärare på en skola i Göteborg utsatte en elev för trakasserier när hen kritiserade elevens traditionella religiösa klädsel och tvingade eleven att byta om. DO bedömer att eleven har utsatts för trakasserier som har samband med religion, och dessutom att skolan inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder.
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum