Svensk Dagligvaruhandel

Fortsatt pressat läge för dagligvaruhandeln under februari

Dela
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,1 procent under februari 2023, jämfört med samma månad 2022, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Ökningen väger inte upp för den ännu högre prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker som i februari uppgick till 21,0 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -11,9 procent.

- Den höga prisökningstakten fortsätter att påverka konsumenternas köpbeteende. Man köper färre och billigare produkter, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen fortsätter att vara kraftigt negativ under februari, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i februari till 10,7 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln minskade under månaden med 16,6 procent. Hemleverans minskade med 10,2 procent och upphämtning i butik med 23,8 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i februari till 4,6 procent.

- Det blir tufft för butikerna framöver när kostnaderna ökar i alla led. Priserna i leverantörs- och produktionsled har ökat kraftigt, och samtidigt slår höjda hyres-, ränte- och energikostnader hårt mot dagligvaruhandeln. De ökade kostnaderna och konsumenternas minskade köpkraft leder till att många handlare befinner sig i ett pressat läge, avslutar Karin Brynell.

Kalendereffekten för februari beräknas till 0 procent. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 9,1 procent under februari månad. Justerat för både prisökning och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till -11,9 procent.

Dagligvaruindex för mars publiceras 18 april.

Idag kl 08.00 - 09.00 anordnar Svensk Dagligvaruhandel ett webbinarium om hur dagligvaruhandelns hållbarhetsambitioner påverkas när konsumenten håller hårdare i plånboken. Följ sändningen här.

För ytterligare frågor kontakta;
Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, 0709-75 80 85
Cecilia Anneling, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, 0708-40 52 63

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svensk Dagligvaruhandel
Svensk Dagligvaruhandel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

https://www.svenskdagligvaruhandel.se/

Dagligvaruindex är en månatlig rapport från Svensk Dagligvaruhandel som redovisar en stor del av den renodlade dagligvaruhandelns försäljningsutveckling i fysisk butik och på nätet. Rapporten tas fram i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling och kvalitetssäkring av data.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Kommentar till SCB Konsumentprisindex (KPI) april 202415.5.2024 09:12:48 CEST | Pressmeddelande

Inflationen i april var 3,9 procent enligt SCB:s senaste statistik (KPI), vilket är lägre än i mars. Inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker var 0,7 procent, vilket är betydligt lägre än den övergripande inflationen. Trenden med en avtagande prisökningstakt ger en förhoppning, både till konsument och butik, att vi nu lämnat de kraftiga prisökningarna bakom oss, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye