IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Industrin vädjar om ökad reformtakt efter IPCC:s klimatrapport

Dela
Idag lanseras IPCC:s klimatrapport, ett vetenskapligt underlag som ska användas av beslutsfattare för att utforma klimatåtgärder. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige vädjar till regeringen om en ökad reformtakt. Industrin behöver tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser, säkrad kompetensförsörjning och snabbare tillståndsprocesser.
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM. Foto: Bengt Säll.
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM. Foto: Bengt Säll.

Innovations- och kemiindustrin släpper ut ca 5,3 miljoner ton koldioxid, en tredjedel av industrins totala utsläpp. Nu vädjar IKEM till regeringen om en ökad reformtakt. Industrin står inför ett stort teknikkliv och de enorma klimatinvesteringarna måste ske nu. Omställningen kräver en mer effektiv och ambitiös klimatpolitik.

– Regeringen måste säkerställa att företagen får tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser och att tillståndsprocesserna för ny grön teknik påskyndas. Teknikskiftet ställer också höga krav på personalens kompetens. Kompetensbristen är alarmerande och riskerar försena omställningen, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM och hedersdoktor vid Lunds universitet, bland annat för sitt arbete för industrins klimatomställning.

Kemiindustrins produktion ligger tidigt i värdekedjan. Företagen producerar insatsvaror som är nödvändiga i den övriga industrin. Med en klimateffektiv produktion kan vi skapa hållbara produkter med låg miljöpåverkan åt hela värdekedjan. Kemiindustrin är alltså avgörande för omställningen, men utvecklingstakten styrs av de förutsättningar företagen får.

– Innovations- och kemiindustrin har redan idag de tekniska lösningar som krävs för att ersätta fossila råvaror och minska koldioxidutsläppen. Företagen kan göra både bränsle och insatsvaror av infångad koldioxid, textil- och plastavfall och av skogsrester och spillvirke. För att dessa stora investeringar ska bli verklighet behövs en långsiktig politik som banar vägen, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM. Foto: Bengt Säll.
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM. Foto: Bengt Säll.
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Konjunkturbarometern Q3: En orolig omvärld och förlorade konkurrensfördelar20.11.2023 09:34:38 CET | Pressmeddelande

För snart tre år sedan började IKEM:s branscher känna av tydliga kostnadsökningar. Företagen ligger tidigt i värdekedjan och märker därför förändringar före andra industrigrenar. I prognosen syns nu en vändpunkt och i tredje kvartalet noterar företagen en kostnadsdeflation. Oroligheterna i Mellanöstern riskerar dock medföra ökade råvaru- och energipriser. Att Sverige under en följd av år förlorat viktiga konkurrensfördelar är ytterligare ett orosmoln.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum