Industrin vädjar om ökad reformtakt efter IPCC:s klimatrapport
Innovations- och kemiindustrin släpper ut ca 5,3 miljoner ton koldioxid, en tredjedel av industrins totala utsläpp. Nu vädjar IKEM till regeringen om en ökad reformtakt. Industrin står inför ett stort teknikkliv och de enorma klimatinvesteringarna måste ske nu. Omställningen kräver en mer effektiv och ambitiös klimatpolitik.
– Regeringen måste säkerställa att företagen får tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser och att tillståndsprocesserna för ny grön teknik påskyndas. Teknikskiftet ställer också höga krav på personalens kompetens. Kompetensbristen är alarmerande och riskerar försena omställningen, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM och hedersdoktor vid Lunds universitet, bland annat för sitt arbete för industrins klimatomställning.
Kemiindustrins produktion ligger tidigt i värdekedjan. Företagen producerar insatsvaror som är nödvändiga i den övriga industrin. Med en klimateffektiv produktion kan vi skapa hållbara produkter med låg miljöpåverkan åt hela värdekedjan. Kemiindustrin är alltså avgörande för omställningen, men utvecklingstakten styrs av de förutsättningar företagen får.
– Innovations- och kemiindustrin har redan idag de tekniska lösningar som krävs för att ersätta fossila råvaror och minska koldioxidutsläppen. Företagen kan göra både bränsle och insatsvaror av infångad koldioxid, textil- och plastavfall och av skogsrester och spillvirke. För att dessa stora investeringar ska bli verklighet behövs en långsiktig politik som banar vägen, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seBilder
Om
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Statsbudgeten sätter inte stopp för Think Pink-skandaler19.9.2024 09:57:05 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har nu presenterat budgeten för 2025. Den innehåller många goda nyheter, men IKEM saknar medel för expertmyndigheternas tillsynsarbete och varnar för konsekvenserna. Avfallskriminalitet och import av giftiga kemikalier kräver en operativ tillsyn.
Konjunkturbarometern Q2: Tysk industrikris skapar oro hos svenska leverantörer17.9.2024 09:22:41 CEST | Pressmeddelande
Den svaga kronan, en utdragen lågkonjunktur och ett Tyskland i ekonomisk kris innebär utmaningar för svensk innovations- och kemiindustri. Plast-, gummi- och kemiföretagen lyckas under kvartalet försvara förväntade försäljningsvolymer, men uppåtrekylen har skjutits fram.
Arbetsgivarorganisationerna: Fokusera på produktivitet för att stärka konkurrenskraften16.9.2024 14:21:12 CEST | Pressmeddelande
Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och nu stundar avtalsförhandlingarna 2025. Industrin sätter märket för hela arbetsmarknaden. Vid dagens pressträff i Luleå beskrev IKEM och Industriarbetsgivarna hur förutsättningarna ser ut framåt.
IKEM vädjar inför statsbudgeten: Slakta inte myndigheternas tillsynsresurser16.9.2024 06:11:00 CEST | Pressmeddelande
Flertalet glädjande budgetnyheter har presenterats, men en viktig pusselbit kvarstår inför torsdagen. Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket behöver tillräckliga resurser för att kunna bedriva en god tillsyn och säkerställa en konkurrenskraftig implementering av EU-lagstiftning.
Pressträff med Industriarbetsgivarna och IKEM: Vad betyder den kommande avtalsrörelsen för Norrbottens industri?9.9.2024 13:24:33 CEST | Pressmeddelande
Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling. Industrin i Norrbotten har stor betydelse, såväl regionalt som för hela landet. Avtalsförhandlingarna 2025 ska utgå från industrins internationella konkurrenskraft. Hur ser förutsättningarna ut?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum