IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Regeringens senfärdighet hotar svensk konkurrenskraft

Dela

Produktivitetskommissionen har idag presenterat delbetänkandet "Goda möjligheter till ökat välstånd". Ett av förslagen handlar om högre krav på konsekvensanalyser och -utredningar, bland annat för att fastställa svenska positioner i EU-förhandlingar. IKEM välkomnar förslaget.

Delbetänkandet Goda möjligheter till ökat välstånd pekar på att processerna i Regeringskansliet behöver förbättras och att regeringen i ett tidigt skede behöver analysera förslagen i samverkan med näringslivet.

Kommissionen skriver bland annat att ”I flera fall är andra medlemsstater bättre än Sverige i dessa bemärkelser, vilket gör oss relativt svagare i förhandlingarna. Slutresultatet blir att Sverige riskerar förlora i konkurrenskraft eftersom EU-reglerna anpassas mindre till de svenska förutsättningarna.”.

– IKEM delar produktivitetskommissionens bedömning om behov av konsekvensanalyser i ett tidigt skede. Idag är analysen av EU-förslagens effekt på konkurrenskraften mycket bristfällig under den tidsperiod då Sverige faktiskt har möjlighet att påverka utfallet, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.

Ett konkret exempel är PFAS-begränsning som nu hanteras av EU och som omfattar tusentals användningsområden. Förslaget har inte analyserats av regeringen.

– Vi riskerar att Sverige antar en ogenomtänkt förhandlingslinje som utarmar svensk ekonomi, välfärd och beredskapsförmåga. Regeringen behöver omgående analysera vilka svenska försörjningskedjor som kan påverkas av begränsningsförslaget och inte vänta på kommissionens slutbetänkande, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Ladda ned bild
Kristina Neimert Carne, ansvarig kemikaliefrågor IKEM.
Kristina Neimert Carne, ansvarig kemikaliefrågor IKEM.
Ladda ned bild

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM kräver omedelbara åtgärder för ökad elproduktion18.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Industrins elbehov ökar med 88 TWh fram till 2035. Det motsvarar ytterligare nästan två tredjedelar av Sveriges nuvarande elanvändning. Det tidigare prognostiserade tillkommande elbehovet om 70 TWh till år 2030 har senarelagts till år 2032 med anledning av bristerna i svensk elproduktion och elnätskapacitet. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av SKGS – ett energisamarbete mellan de elintensiva industriernas branschorganisationer. IKEM kräver nu mindre snack och mer verkstad från politiken.

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye