Fastighetsägarna

Borta bra men hemma bäst – en rapport om trygghet

Dela
Vad får oss att uppleva trygghet på en plats? Den allmänna tryggheten förknippas med säkerhet, ekonomi och sociala relationer. Däremot är mer demokratiska värden som att kunna röra oss fritt, uttrycka oss fritt och att kunna vara oss själva det viktigaste för att uppleva personlig trygghet. Fastighetsägarna Stockholm har i en ny rapport studerat vad stockholmare har för syn på trygghet och vad som kännetecknar begreppet. Vi har sammanställt ett antal insikter som är avgörande för att fler platser ska kunna upplevas som trygga och bli attraktiva för både boende och besökare.

– Vi har borrat djupare i stockholmarnas syn på vad om kännetecknar en trygg och attraktiv plats. Förhoppningen är att rapporten kan bekräfta de trygghetsskapande insatser som görs men också att starta en dialog om vad vi kan göra för att kunna få till platser och miljöer där många känner sig både välkomna och hemma, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

 

Ett positivt resultat är att nio av tio tillfrågade känner sig trygga i allmänhet. Men det är stora skillnader mellan kön och åldrar när det kommer till att undvika platser på grund av otrygghet. Kvinnor och yngre personer undviker i mycket högre grad än män och äldre personer platser för att de känner sig otrygga. Hälften av alla män känner sig mycket trygga utomhus i närområdet. Det är dubbelt så hög siffra som för kvinnor.

 

Trivsel och trygghet hänger tätt ihop. Hemmet och närområdet är oftast förknippat med trygghet och därför upplevs platser som påminner om hemmet som trygga. En annan del av undersökningen visar att de som interagerar med personer regelbundet i sin vardag känner större trygghet än de som inte gör det, speciellt när det sker i närmiljön till hemmet. De så kallade tunna banden till människor i omgivningen behöver inte vara mer än vardagliga artighetsfraser, men de visar sig ha stor betydelse för känslan av trivsel och trygghet.

 

Ytterligare en insikt - och ett medskick till såväl kommuner som fastighetsägare - är att belysning är en avgörande trygghetsfaktor. Mörker i olika former är det som i högst grad skapar otrygghet på de platser vi rör oss och transporterar oss. Ljus och god belysning är det som i högst grad skapar trygghet.

 

Kort om undersökningen:

 

Webbenkät till boende i Stockholms län
Antal svarande: 1097 st enkätsvar
Åldrar: 15-75 år, lika delar män och kvinnor

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande
fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Lagstiftning bedöms ha minskat den svarta hyresmarknaden8.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Olovlig andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt och andra former av fusk har länge pekats ut som ett stort problem på svensk hyresmarknad. För fem år sedan genomfördes flera lagändringar för att adressera problemen. Nu visar en ny rapport från Fastighetsägarna att lagen gjort nytta – handeln med svart kontrakt har minskat och attityden mot illegal andrahandsuthyrning har förändrats. Olagliga uthyrningar är dock fortfarande vanliga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye