Tidningsutgivarna

Viktigt att JK överklagar dom om pressfrihet

Dela
I en skrivelse till Justitiekanslern uppmanar i dag branschorganisationen Tidningsutgivarna JK att överklaga den uppmärksammade domen i Stockholms tingsrätt där en kvinna tilldömts rätt till skadestånd, då svenska staten ansetts ha brutit mot hennes mänskliga rättigheter efter att hon filmats med dold kamera i ett SVT-reportage.

”Domen är oroväckande då den uttryckligen säger att det svenska självreglerande medieetiska systemet är otillräckligt”, säger Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård. ”Vår uppfattning är tvärtom att den svenska ordningen fungerar mycket väl och håller staten på armlängds avstånd från prövning av journalistiska arbetsmetoder.”

I likhet med Utgivarna – den övergripande intresseorganisationen för svenska publicister – anser Tidningsutgivarna att det nu är viktigt att Justitiekanslern överklagar tingsrättsdomen.

”Tingsrätten borde tagit hänsyn till yttrandefrihetsintresset och vägt detta mot kvinnans intressen”, säger Per Hultengård. ”Arbete med dold kamera kan i vissa fall, efter noga överväganden, vara den enda rimliga möjligheten att granska makthavare och blottlägga missförhållanden. Om detta ska hindras av staten så vore det ett betydande ingrepp i pressfriheten.”

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Sveavägen 33 (besöksadress)
111 34 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

Tidningsutgivarna (TU) är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Sveavägen 33, 2 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye