Utmaningar i förslaget på nytt avtal

Hemställan innebär ett tvåårigt avtal med en löneökningstakt på 3,7 procent första året och 2,8 procent det andra. Den innehåller också 1 300 kronor i höjning av de lägsta lönerna, vilket skulle höja trösklarna in på arbetsmarknaden.
- Att vi säger ja till hemställan är inte samma sak som att vi tycker att innehållet är optimalt. Det är dock en tillräckligt bra grund för nästa veckas slutförhandlingar, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.
För Gröna arbetsgivare, som även representerar företag som står utanför industriavtalet, är utgångsläget alltid ett treårigt avtal och en löneökningstakt som alla våra branscher klarar av att förhålla sig till. Industrins avtal måste hamna på nivåer som är rimliga även för andra viktiga branscher som det ska vara normerande för. Till exempel vill Sverige öka sin självförsörjningsgrad och då måste våra lantbruk ha gynnsamma förutsättningar.
- De gröna näringarna påverkas av väder och klimat och då är förutsägbarhet och hanterbara löneökningsnivåer särskilt viktigt. Med fackens krav som bakgrund anser vi ändå att förslaget på en tvåårig avtalsperiod med en sammanlagd löneökningsnivå på 6,5 procent är tillräckligt balanserat för att säga ja, säger Örjan Lenárd.
Den 31 mars ska nya avtal vara klara.
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgBilder

Om
Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. Gröna arbetsgivare förhandlar fram kollektivavtal och stöttar medlemsföretagen i personal- och arbetsgivarfrågor.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Löneförhandlingarna för djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet startar11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en turbulent ekonomisk tid har Gröna arbetsgivare och Seko växlat krav inför avtalsförhandlingarna för svensk djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet. Den pågående lågkonjunkturen påverkar svensk djursjukvård kraftigt och 37 procent av företagen upplever en lägre efterfrågan.
Nu startar löneförhandlingar som kan påverka livsmedelsproduktionen8.4.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Livs har växlat krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för det svenska lantbruket. Två viktiga frågor för att ge lantbruket bättre förutsättningar är flexiblare arbetstider för att klara säsongerna och att inte försvåra kompetensförsörjningen genom låglönesatsningar som höjer trösklarna in i branschen.
Djurägare håller i plånboken – andelen akuta veterinärbesök ökar3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade antalet veterinärbesök med 200 000 jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen akuta besök och djuren kräver mer omfattande vård när de väl kommer in. Det visar en ny rapport från Gröna arbetsgivare för Svensk Djursjukvård.
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum