Glasbranschföreningen

Dags att ställa iordning växthuset? Här är 4 tips från glasexperten!

Dela
Det börjar våras och klia i ett och annat grönt finger. Med andra ord hög tid att ställa i ordning växthuset – oavsett om du bara vill ta dig en kopp kaffe och njuta av vårsolen i ditt favoritrum eller ivrar efter att sätta chilifröna i jorden. Här tipsar glasexperten Fredrik Hall hur du säkert kan njuta av ditt glasparadis.

Enligt Fredrik Hall Johansson, glasexpert på Glascentrum, finns det stora risker med växthus byggda med bara vanligt planglas. Han menar att alla växthus ska vara byggda med personsäkert glas, det vill säga härdat eller laminerat glas. Glas placerade frånmarken och upp till 0,8 m samt att i dörrar där glaset är placerat 1,5 meter från marken är detta ett krav enligt BBR (Boverkets byggregler), men Fredrik vill gå längre så. Han rekommenderar att bygga hela växthuset i härdat glas för att minska risken för skärskador, att det blåser sönder eller att det uppstår värmesprickor.

Här är Fredriks tipslista för ett säkert växthus

1) Personsäkert glas

När du bygger växthus är det viktigt att du använder dig av personsäkert glas för att undvika skärskador. Enligt BBR är det krav att använda härdat glas med lägst klass 1(C)3 eller laminerat glas med lägst klass 2(B)2 på både in- och utsida upp till 0,8 meter från golvet/marken. För dörrar gäller allt glas både på in- och utsida upp till 1,5 meter från golvet/marken.

2) Montera enligt monteringsanvisningen

Det bästa är förstås att anlita ett proffs, men väljer du att bygga själv är det viktigt att du synar materialet ordentligt innan du sätter i gång. Är något av glasen skadat eller kantstött – reklamera direkt! Montera aldrig skadade glas eftersom de är skörare och därmed lättare går sönder. Läs och följ monteringsanvisningen noggrant för att säkerställa att du placerar glasen rätt. Håll dig till de material som anges, exempelvis fogmassor och annat. Byt inte till icke godkända alternativ.

3) Undvik kallt vatten på varmt glas

Tänk på att inte spola kallt vatten direkt på en varm glasruta. Lätt hänt om du exempelvis tar kallt vatten från brunnen och vattnar med vattenslang en varm sommarkväll. Att det däremot blir frost på rutorna vintertid är helt normalt och ingenting som skadar glaset

4) Takfönster och skugga

Ha gärna takfönster för att reglera värmen och undvika extrema temperaturer invändigt. Bra för både växter och glas. Bra är förstås också att noga ha tänkt igenom placeringen av växthuset. Gärna i vandrande skugga från exempelvis ett träd och gärna så att det finns skydd när det är som varmast och solen står som högst. Har du inte möjlighet till skugga utifrån kan du arbeta med gardiner av olika slag för att skydda växterna, alternativt plantera träd eller vinrankor inne i växthuset. Själv har Fredrik valt det senare alternativet i föräldrarnas växthus med bonusen att kunna göra eget vin.
– Det brukar bli rosévin. Druvorna från de två rankorna ger 10–15 liter vin och senast blev det extra bra smak, skrattar Fredrik och drömmer sig tillbaka till sensommarskörden. 

Detta säger BBR

BBR 8:35, glas i byggnader
Glas som är oskyddade och så placerade att personer kan komma i kontakt med dem, ska utformas så att risken för personskador begränsas. Glasytor och infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa.

BBR 8:351, skydd mot sammanstötning
Stora glasytor i dörrar samt glasytor som kan förväxlas med dörrar eller öppningar ska vara tydligt markerade.

BBR 8:353, skydd mot skärskador
Glasytor ska utformas så att risken för skärskador begränsas. Gäller glasytor i bostäder om avståndet från glasytans underkant till golv eller mark är mindre än 0,6 m och i andra utrymmen där barn kan vistas än bostäder om avståndet från glasytans underkant till golv eller mark är mindre än 0,8 m. Vid entréer gäller det om avståndet från glasytans underkant till golv eller mark är mindre än 1,5 m. Vid fristående uterum och växthus på tomten gäller det om avståndet från glasytans underkant till golv eller mark är mindre än 0,8 m.

Det här är en artikel från Tidningen GLAS, nyfiken på mer glas i arkitektur och byggnation? Här kan du läsa hela tidningen GLAS digitalt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Glasbranschföreningen
Glasbranschföreningen
Ringvägen 100
118 60 Stockholm

08-453 90 70https://www.gbf.se/
Branschtidningen GLAS ges ut fyra gånger om året av Glasbranschföreningen (GBF). En bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom glasmästeri, bilglasmästeri, konstinramning och glas- och metallentreprenad i Sverige. Glasbranschföreningen följer och driver centrala frågor för medlemsföretagen och arbetar bland annat med utbildning, arbetsgivarverksamhet, kvalitetssäkring och auktorisation

Följ Glasbranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Glasbranschföreningen

Sjustjärnan vinner Glaspriset 202425.4.2024 16:14:09 CEST | Pressmeddelande

– Vi är jätteglada och mycket stolta över att projektet som vi jobbat med i flera år får den här uppskattningen. Dessutom är det extra roligt att det sker i så hård konkurrens med de andra tävlingsbidragen, säger Daniel Hohenthal, chefsarkitekt, och framhåller att det är många medarbetare på Kanozi Arkitekter, samt leverantörer och entreprenörer, som i tät samverkan uppfört E.ons nya huvudkontor i Malmö som nu är en arbetsplats för 1 500 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye