Akademiska först i Sverige med hjärtklaffoperationer i dagkirurgi

Operationsmetoden TAVI (Transkutan Aortaklaffimplantation) används för att ersätta skadade aortaklaffar och innebär att man sätter in en ny klaffprotes via ljumsken.
– Den stora skillnaden med dagkirurgi är kortare vårdtid, att patienten kan gå hem samma dag jämfört med två till tre dagars vårdtid inneliggande vid TAVI på traditionellt sätt. Öppen hjärtkirurgi innebär ytterligare fem till sju vårddagar. Kortare vårdtid är en fördel både för patient och vårdgivare eftersom vårdplatser är bristvara och ingen vill ligga på sjukhus längre än nödvändigt., säger Stefan James, överläkare och professor i kardiologi, Akademiska sjukhuset.
Rickard Lindblom, thoraxkirurg och docent i hjärtkirurgi, inflikar:
– Det behövs ett stort logistiskt arbete med optimering av in- och utskrivningsprocessen samt preoperativa förberedelser för att få det dagkirurgiska konceptet att fungera. Men vi har förberett oss och varit på studiebesök vid utländska TAVI-center och plockat de bästa bitarna för att utforma vårt program.
TAVI-metoden används framför allt på äldre patienter. Den vanligaste bakomliggande orsaken till byte av hjärtklaff är förträngning av aortaklaffen vid utflödet från hjärtat till kroppspulsådern.
På Akademiska sjukhuset opereras cirka 300 patienter för hjärtklaffbyte per år och i hela Sverige handlar det om drygt 1 500 patienter. För att komma i fråga för den nya operationsmetoden, det vill säga TAVI i dagkirurgi, ska patienterna vara självständiga och ha mycket låg risk för pacemaker och andra komplikationer.
FAKTA: TAVI-metoden vid hjärtklaffbyte
- En minimalinvasiv operationsmetod som används för att ersätta skadade aortaklaffar.
- Innebär att man implanterar en ny klaffprotes med hjälp av kateter via ljumsken.
- Metoden minskar behovet av öppen hjärtkirurgi vilket innebär att patienterna behöver kortare vårdtid och återhämtar sig snabbare.
För mer information/intervju, kontakta:
Stefan James, överläkare och professor i kardiologi, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet; 0705944404, stefan.james@akademiska.se
Rickard Lindblom, thoraxkirurg och docent i hjärtkirurgi, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet;
tel: 0186122814 eller 0738676883
rickard.lindblom@akademiska.se
Laila Hellgren Johansson, verksamhetschef thoraxkirurgi- och anestesi, Akademiska sjukhuset; 018611 40 54, laila.hellgren.johansson@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Forskare efterlyser ökad sparsamhet vid strålbehandling av hjärntumörer hos barn21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Barn som strålbehandlas för hjärntumör löper högre risk än vuxna att på sikt drabbas av nedsatta kognitiva funktioner. Det hänger samman med att barns hjärnor är känsligare för strålbehandling eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad. Enligt en studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet skulle bieffekterna av strålbehandlingen kunna bli mindre om man ger lägre stråldos till riskorgan och strukturer som är viktiga för neurokognitiva nätverk såsom synnerven, hippocampus och lillhjärnan.
Nya immunterapier mot lymfom inger hopp15.9.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler tumörsjukdomar i lymfsystemet (lymfom) kan behandlas med immunterapi. I våras godkändes CAR-T-celler som behandling vid återfall i mantelcellslymfom och studier pågår med bispecifika antikroppar. I praktiken innebär det att patienter redan kommer i fråga för sådana immunterapier. Framstegen uppmärksammas med anledning av internationella lymfomdagen 15 september.
Akademiska bidrar till införande av ny pacemakerteknik i Polen12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 35 år har Akademiska sjukhuset opererat in diafragmal pacemaker på över 40 patienter. Sjukhuset är ett av få centra i Europa med stor erfarenhet av denna behandlingsmetod. Sedan 2006 har, utöver patienter från Sverige, även patienter från Estland, Danmark, Norge, Polen, Ungern och England opererats med DP. Nu har ett samarbete inletts med neurokirurger vid Copernicussjukhuset i Gdansk för att införa operationstekniken i Polen.
Frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på akutsjukvården11.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Användandet av elsparkcykel som transportmedel har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation.
Nytt centrum för läkemedel inom avancerad terapi etableras på Akademiska8.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala och Uppsala universitet har en gedigen erfarenhet och stor kompetens inom läkemedel för avancerad terapi (ATMP), dvs cell- och genterapi samt vävnadtekniska produkter. Nu samlar aktörerna verksamheten formellt inom ett centrum på Akademiska som ska bidra med stödstrukturer för de forskare som vill utveckla och/eller behandla patienter med ATMP. Målet är att fler patienter ska gagnas av utvecklingen och få del av nya behandlingar, samt underlätta samarbete. ATMP-centrum Uppsala invigs fredagen den 8 september.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum