Transportföretagen

Stark men spretig utveckling för turistbussföretagen under 2022

Dela
Efter två år av pandemi så reste sig äntligen turistbussbranschen på nytt under 2022 - åtminstone delvis. Sveriges Bussföretags årliga rapport över marknadsutvecklingen inom turist- och beställningstrafik visar att beställningstrafiken med buss återhämtat sig starkt, medan paketresorna lite längre bort fortsatt är påverkade av omvärldsläget.

Rapporten visar bland annat att tre av fyra företag ökade sin omsättning inom beställningstrafiken. Inom researrangörsverksamheten har däremot endast en tredjedel av företagen sett en ökning, medan lika många har sett sin omsättning minska. Sammantaget så har närmre nio av tio företag sett en ökad eller oförändrad omsättning.

- Beställningstrafiken inom Sverige är den marknad som tydligt återhämtat sig allra mest efter det stålbad som pandemin innebar, vilket förklaras av ett uppdämt resebehov hos företag, organisationer och skolor. Resor ut i Europa blev lidande av att under delar av 2022 fanns fortfarande en hel del inreserestriktioner kvar, vilket gjorde att en del resor fortsatt sköts upp, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Samtidigt som researrangörsverksamheten har återhämtat sig sen pandemin, anser allt fler företag (22,8 %) att researrangörsverksamhet inte är relevant. Det är den högsta nivån hittills sedan mätningarna började genomföras.

- Det är anmärkningsvärt att andelen företag som anger att researrangörsverksamhet inte är relevant är på den högsta siffran hittills. Vår analys av detta är främst att man inte ser att marknaden kommer återvända inom en överskådlig framtid, men också att det i vissa fall har blivit svårare att ställa resegarantier, fortsätter Anna Grönlund.

Bristen på personal är också påtaglig för många företag i spåren av pandemin. En särskild fråga ställdes kring om företagen har tackat nej till uppdrag med anledning av detta och det visade sig att drygt 70 procent av företagen i någon utsträckning fått göra det.

- Turist- och beställningstrafiken har alltid haft stora säsongsvariationer utan någon sammanhållen säsong. Det gör att den i många delar av landet är beroende av medarbetare som inte arbetar heltid – där många lämnade branschen under pandemin. En stor utmaning just nu är uppdrag med kort varsel, såsom tåg- eller flygersättning., avslutar Anna Grönlund.

Läs hela rapporten här.

För frågor kontakta:
Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag 070-612 71 74
Yasemin Celebi, kommunikatör Sveriges Bussföretag 072-204 49 84

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Sveriges Bussföretag är ett bransch- och arbetsgivareförbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv. Förbundet organiserar 259 bussföretag och bussresearrangörer med verksamhet över hela landet. Medlemsföretagen kör all typ av busstrafik, från offentligt upphandlad linjetrafik och skoltrafik åt landets regioner och kommuner till kommersiell långväga kollektivtrafik samt turist- och beställningstrafik. 

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Konsekvensanalys av nya krav på upphandlingar av busstrafik20.6.2024 09:18:26 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Bussföretag presenterar idag en ny rapport - sammanställd av konsultbolaget EY - för att ge underlag för en saklig diskussion kring hur landets regioner vid upphandling av elbussar och batterier ska klara av att kombinera krav på strikt social hållbarhet utan att backa omställningen till en klimatsmart transportsektor och uppsatta klimatmål. -När kraven höjs måste också offentliga beställare av busstrafik nu vara beredda att tillsammans med företagen diskutera hur, och på vilket sätt dessa olika mål kan uppnås i landets regioner om vi ska klara att värna både klimatmål och krav kopplade till social hållbarhet. I slutändan riskerar annars resenärerna i kollektivtrafiken att drabbas av kraftigt höjda kostnader och minskat utbud, säger Anna Grönlund branschchef och vVd Sveriges Bussföretag.

Flygbranschen tar ställning med ny policy mot störande passagerare19.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

För att antalet incidenter med stökiga passagerare ska minska kraftsamlar nu flygbranschen tillsammans. Genom att ställa sig bakom en gemensam policy ska säkerheten ombord på flygplan och flygplatser öka. Antalet incidenter relaterade till stökiga flygpassagerare – som riskerar flygsäkerheten – har ökat de senaste åren. Trenden syns i Sverige, i våra grannländer och globalt. Därför har den samlade flygbranschen i Sverige beslutat att ställa sig bakom en gemensam policy. Målet är att stärka samarbetet och hitta lösningar, som på sikt minskar antalet incidenter med just stökiga flygpassagerare.

Per Geijer tillträder som säkerhetschef på Transportföretagen5.6.2024 14:46:00 CEST | Pressmeddelande

Omvärlden förändras och säkerhets- och beredskapsfrågor har snabbt vuxit i betydelse. Samtidigt som transportsektorn är avgörande för Sveriges beredskap är branschen plågad av stölder och kriminalitet. Därför inrättar Transportföretagen en ny tjänst som säkerhetschef för att stötta medlemmar och bevaka den politiska utvecklingen. Per Geijer tillträder som Säkerhetschef för Transportföretagen den första juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye