Järfälla Kommun

Järfälla och White Arkitekter krokar arm i satsning på energipositiva områden

Dela
Järfälla kommun går i bräschen för hållbar stadsutveckling och har målsättningen att vara klimatneutral redan 2030. Tillsammans med White Arkitekter görs nu en stor satsning på att utveckla energipositiva områden för att minska kommunens klimatpåverkan och framtidssäkra energiförsörjningen.
Bild: White Arkitekter
Bild: White Arkitekter

Energipositiv stadsdel innebär att tre fastigheter eller byggnader tillsammans producerar mer energi än vad de förbrukar. Byggnader, kvarter och områden ska gå från att vara konsumenter till att bli producenter av energi genom förnybara energikällor, effektiva energisystem och välutformade byggnader.

– Järfälla växer i detta nu i högt tempo, samtidigt är det avgörande att vi gör det på ett hållbart sätt. Vi behöver agera för att minska utsläppen och då är det grundläggande med ett hållbart stadsbyggande som ger människor rätt förutsättningar att leva hållbart, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Under 2023 ska kommunen och White Arkitekter tillsammans med byggaktörer hitta de områden i Järfälla som har bäst förutsättningar att bli energipositiva.

– Det är väldigt glädjande att Järfälla vågar vara en föregångare när det kommer till hållbar stadsutveckling. Ska vi som bransch bidra till en hållbar utveckling måste vi göra, inte bara prata, och vi måste göra det tillsammans. Att få leda samverkansprocessen för att realisera ett energipositivt område i Järfälla känns lika spännande som viktigt – nu hoppas vi att fler vågar följa efter, säger Lise-Lott Larsson Kolessar, hållbarhetsstrateg på White Arkitekter.

– Ska vi nå våra klimatmål måste vi agera nu. Vi behöver skapa samhällen med minimal klimatpåverkan. Vi är redan igång tillsammans med White och tittar på ett tiotal olika platser i kommunen för att se vilken som är bäst lämpad för att bli energipositiv. Detta är ett mycket viktigt steg för Järfälla på resan till att bli en hållbar kommun, säger Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla.

Nyckelord

Kontakter

Eva Ullberg (S)Kommunstyrelsens ordförande

Presskontakt: Jakob Amnér, 070-002 79 78 eller jakob.amner@jarfalla.se

Tel:070-002 79 78

Bilder

Bild: White Arkitekter
Bild: White Arkitekter
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye