Järfälla Kommun

Järfälla först med byggkollo i Stockholm - samarbete mellan skola och näringsliv

Dela

Under sommaren 2024 arrangerar Järfälla gymnasium Stockholms första Byggkollo och skapar därmed nya möjligheter att väcka intresse för praktiska och kreativa yrken redan i tidig ålder. Byggkollot genomförs i samarbete med Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) och Byggföretagen, med stöd av lokala företag.

Två tjejer bygger en lådbil.

Under ett byggkollo får barn i årskurs 2-4 på låg- och mellanstadiet chans att utforska byggbranschens spännande värld under en vecka fylld med lek, lärande och kreativa projekt. Curt Sandgren, byggläraren på Järfälla Gymnasium, är en av de drivande krafterna bakom idén till byggkollot.

– Att kunna introducera barn till byggbranschen i en sådan här kontext är en fantastisk möjlighet. Det kommer vara spännande att se hur deras intresse väcks och hur de tar till sig kunskap genom att arbeta med händerna.

Under veckan på byggkollo får barnen möjlighet att bygga lådbilar tillsammans. Veckan avslutas med lådbilsrace.

Samarbete mellan skola och näringsliv

Robin Sundberg från BYN och Byggföretagen, en av projektledarna för byggkollot, betonar vikten av samarbetet med Järfälla Gymnasium.

– Det är fantastiskt att få möjlighet att presentera och låta barn utforska byggbranschens spännande värld tillsammans med skolan. Samarbetet öppnar upp nya möjligheter att väcka intresse för praktiska och kreativa yrken redan i tidig ålder.

Förutom samarbetet mellan Järfälla gymnasium och branschorganisationerna finns även ett engagemang hos lokala företag som är med som sponsorer. Kopplingen mellan utbildning och näringsliv är en viktig faktor i företagsklimatet och något som kommunen prioriterar.

– Att väcka barnens intresse för teknik genom Byggkollo är ett bra exempel på hur skola och näringsliv kan samarbeta för att bidra till framtida kompetensförsörjning, säger Fredrik Persson, näringslivsstrateg, Järfälla kommun.

Nyckelord

Kontakter

Carina KarlssonUtbildnings- och arbetsmarknadsdirektörJärfälla kommun

Tel:08-580 229 02

Fredrik PerssonNäringslivsstrategJärfälla kommun

Tel:08-580 285 99

Länkar

Om oss

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye