Järfälla Kommun

Fjällenskolan nominerad till fredspris

Dela

Fjällenskolan i Järfälla är en av tre finalister för Skolornas Fredspris 2024. Finalplatsen innebär att skolorna får ta del av flera utbildningsinsatser kopplade till fred, demokrati, civilkurage och mänskliga rättigheter. Vinnande skola får även ett resestipendium på 50 000 kronor.

Fjällenskolans entré
Fjällenskolan är en kommunal grundskola i Järfällas kommundel Viksjö.

Det är Järfällabekanta Emerich Roth (1924–2022) som en gång tagit initiativet till Skolornas Fredspris och det är på hans 100-årsdag, den 28 augusti, som vinnaren av priset offentliggörs.

Fjällenskolan är en kommunal grundskola i Järfälla med cirka 650 elever som redan idag arbetar med värdegrundsfrågor. Stefan Grufman är rektor.

– Det känns otroligt bra och spännande att få ta del av denna satsning. Vi vill fostra våra elever till demokratiska världsmedborgare och nå ytterligare steg i vårt värdegrundsarbete. Att göra det i samarbete med Skolornas Fredspris är en stor ära, säger Stefan Grufman, rektor på Fjällenskolan.

Skolornas Fredspris delas ut den 26 september på Lärarscenen på Bokmässan, tillsammans med Emerichfonden, Fredens Hus och Lärarstiftelsen. Prisutdelare är Annie Lööf och Stefan Löfven.

Motivering finalister

De tre finalisterna är skolor som på olika sätt visat att de redan har kommit en bit på väg i arbetet för fred och demokrati, samtidigt är de också ärliga i sina behov och utvecklingsområden. Finalskolorna har valts ut efter skriftliga nomineringar och sedan djupintervjuer med elever, personal och skolledning. Samtliga tre skolor visar stor vilja till att ta nästa steg och utveckla arbetet framåt.

Förutom Fjällenskolan är Hässleholms Tekniska Skola och Praktiska Gymnasiet Malmö City finalister.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Järfälla

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye