Järfälla Kommun

AI kan automatisera undersökningen av Järfällas vägar

Dela

Under våren och försommaren testar Järfälla kommun AI för att upptäcka, bedöma och informera om till exempel trafikmärken eller vägskador och andra hinder. Syftet är att undersöka om AI-verktyget kan spara tid och pengar för kommunen, och dessutom bidra till minskad miljöpåverkan.

Smartphone monterad i vindrutan på en av kommunens fordon.

Genom ett pilotprojekt med AI-verktyget Univrses ska Järfälla kommun utvärdera om det går att spara tid och resurser genom att automatisera undersökningarna av Järfällas vägar. AI-verktyget installeras i vanliga smartphones som monteras på kommunens ordinarie fordon som ändå är ute och rullar på vägarna, till exempel skolskjuts-, anläggnings- och hemtjänstfordon. Verktyget läser av vägarna och identifierar vilka åtgärder som behöver vidtas.

– Idag är vi till stor del beroende av felanmälningar från allmänheten för att få information om vägskador och skadade trafikmärken. Med AI-verktyget hoppas vi kunna bli mer proaktiva och enklare kunna agera om vi till exempel har felaktiga trafikmärken eller innan en allvarlig skada uppstår, säger Dennis Danneholt, verksamhetsutvecklare på Järfälla kommun.

Kommunen undersöker redan idag Järfällas vägar regelbundet för att upptäcka och se över vägskador, belysning, växtlighet och trafikmärken. Varje sådan undersökande tur kräver resurser, kostar pengar och ger en negativ miljöpåverkan.

Syfte med AI-projektet är att dels utvärdera tekniken och hur den kan användas, dels att undersöka om den ger kommunen möjlighet att spara tid, pengar, minska miljöpåverkan samt höja kvaliteten på Järfällas vägnät.

– Det är ett väldigt spännande verktyg som vi hoppas ska bidra till att kommunen både sparar pengar och tar hand om miljön, säger Henrik Bromander, verksamhetsutvecklare på Järfälla kommun.

Projektet pågår fram till midsommar och ska sedan utvärderas för att se om verktyget hjälpa Järfälla kommun att spara tid, pengar, minska miljöpåverkan samt höja kvaliteten för Järfällaborna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om Järfälla kommun

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye