Reklam för skönhetsingrepp har stora brister visar ny granskning
Konsumentverket har granskat marknadsföringen hos 50 kliniker som är verksamma inom estetisk plastikkirurgi och estetiska injektionsbehandlingar. Granskningen visar att marknadsföringen ofta riskerar att bryta mot lagen.
Särskilt följande brister har identifierats:
- Före- och efterbilder som kan vilseleda konsumenter.
- Marknadsföring som saknar viktig riskinformation, vilket är vilseledande.
- Krediterbjudanden för att finansiera skönhetsingrepp som strider mot god marknadsföringssed.
- Flera fall av marknadsföring av botox till allmänheten, vilket är förbjudet.
Granskningen visar att reklam i sociala medier sällan innehåller information om de risker som ingreppen kan innebära.
–Att utelämna viktig riskinformation i marknadsföring av skönhetsingrepp är vanligt förekommande. Vår uppfattning är att sådan marknadsföring bryter mot marknadsföringslagen, säger Maja Rogemyr, jurist vid Konsumentverket.
Marknadsföring av botox är också mycket vanlig, trots att marknadsföring av receptbelagda läkemedel till allmänheten är förbjuden (med undantag för vaccinationskampanjer).
–Förbudet att rikta reklam för receptbelagda läkemedel, som botox, till allmänheten syftar till att värna folkhälsan genom att motverka felanvändning och överkonsumtion av dessa läkemedel. Det är problematiskt att det är så vanligt med reklam som strider mot det förbudet, säger Elsa Willebrand, utredare på Läkemedelsverket.
Konsumentverket kommer att informera berörda företag och därefter följa upp granskningen. Om uppföljningen visar fortsatta brister kommer tillsyn att inledas. Även Läkemedelsverket kan inleda enskilda tillsynsärenden av kliniker vars marknadsföring är i strid med regelverket.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.sePresstjänstenKonsumentverket
Tel:054-194020Länkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär24.3.2025 12:57:47 CET | Pressmeddelande
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum