Sveriges chefer vill ha kompetensutveckling – men kunskapen om Trygghetsöverenskommelsen är låg
22 500 chefer har svarat på hur väl de känner till Trygghetsöverenskommelsen och hur de ser på sina egna behov av kompetensutveckling samt vilken inställning deras arbetsgivare har till kompetensutveckling.
- Vi ser att Trygghetsöverenskommelsen är okänd för de flesta chefer. Fyra av tio chefer känner inte till innehållet. Bara drygt var tionde chef har en ganska hög eller hög kännedom om innehållet, säger Anna Thoursie, rapportförfattare och chefsekonom Ledarna.
Fler än 40 procent av cheferna bedömer att de i hög eller i ganska hög utsträckning har behov av kompetensutveckling redan inom de närmaste två åren. Det är inga avsevärda skillnader mellan hur chefer på olika chefsnivåer bedömer i vilken utsträckning de har behov av kompetensutveckling.
Det är ännu mindre skillnader mellan hur chefer med olika utbildningsnivåer bedömer sina kompetensutvecklingsbehov. Chefer med gymnasium som högsta utbildning bedömer att de har lika mycket behov av kompetensutveckling som chefer som har högskoleutbildningar som är längre än tre år.
Drygt 80 procent av cheferna upplever att de jobbar hos arbetsgivare som har en ganska positiv eller mycket positiv inställning till kompetensutveckling. Knappt 10 procent av cheferna har arbetsgivare som de upplever har en ganska eller mycket negativ inställning till kompetensutveckling.
- Den viktigaste slutsatsen i denna rapport är att parterna måste ta ett gemensamt ansvar för att öka kännedomen om överenskommelsens möjligheter. Det finns en bred insikt bland chefer om vilka behov de har av att uppdatera och vidga sina kunskaper för att möta de krav som den föränderliga arbetsmarknaden ställer. Trygghetsöverenskommelsen gör ett sådant livslångt lärande möjligt, säger Anna Thoursie chefsekonom Ledarna.
Ladda ner rapporten här
Om undersökningen
Rapporten är baserad på svar på de frågor i Ledarnas löneenkät under oktober-november 2022 som bland annat handlade om Trygghetsöverenskommelsen och det egna behovet av kompetensutveckling. Knappt 22 500 medlemmar svarade på frågorna om Trygghetsöverenskommelsen och kompetensutveckling, vilket ger en svarsfrekvens på 25 procent.
Kontakter
Carina KitPressekreterare
Tel:0732 61 88 62carina.kit@ledarna.seOm
Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 96 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.
Följ Ledarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ledarna
Sveriges chefer bidrar till jämställdhet19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen. Det visar Ledarnas Jämställdhetsbarometer. Andelen chefer som arbetar med jämställdhetsfrågor har utvecklats positivt sedan 2011. 2023 var det sju av tio chefer som svarade att de jobbar för att främja jämställdhet, 2011 var samma siffra knappt fyra av tio chefer.
Chefer i Sverige saknar tid för återhämtning15.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu har upploppsrakan mot en välbehövlig semester och vila startat för många. Men hur ser det ut för Sveriges chefer? Drygt 22 000 chefer har svarat på frågor om deras möjlighet till återhämtning i en enkät från Sveriges chefsorganisation Ledarna. Det visar sig att drygt var fjärde chef i landet upplever att de sällan eller aldrig har tid för återhämtning.
Hur mår Sveriges chefer?2.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nio av tio chefer i Sverige upplever att deras arbete nästan alltid är meningsfullt. Trots det har andelen chefer som gärna skulle rekommendera andra att satsa på chefsyrket minskat något sedan 2019, från 62 till 59 procent. Det visar Att vara chef – chefers utmaningar och arbetssituation 2023, en ny rapport från Sveriges chefsorganisation Ledarna.
Azra Osmancevic, Head of Business Development Content, Viaplay Group, är Framtidens kvinnliga ledare 202316.5.2023 19:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges chefsorganisation Ledarna korar årligen Framtidens kvinnliga ledare. Syftet är att inspirera unga kvinnor att bli chefer. Årets vinnare är Azra Osmancevic, Head of Business Development Content, Viaplay Group, samt medgrundare av legal tech-bolaget Justic.
Hur ser jämställdheten ut bland cheferna i Sverige?19.4.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I näringslivet är det fortfarande vanligare att chefen är en man. Och ju högre upp hierarkin man kommer desto mindre jämställt blir det. I offentlig sektor är däremot majoriteten av cheferna kvinnor. Det visar SCB:s statistik som Ledarna har sammanställt från år 2014 till det senast tillgängliga året 2021. Andelen chefer som är kvinnor har ökat i alla branscher och sektorer, men totalt sett är männen i majoritet trots att kvinnor i snitt har både längre och högre utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum