Collectum

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk vet inte hur de kan påverka sin pension

Dela
Mer än varannan svensk, 52 procent, tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Bland kvinnor och unga vuxna i åldrarna 18–24 år anser ännu fler, 60 respektive 66 procent, att det är svårt att veta hur de själva kan påverka sin pension. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.
Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.
Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.

– Jag förstår att många upplever att pensionsfrågor är svåra. Mitt viktigaste råd är att arbeta hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Med kollektivavtalad tjänstepension genom arbetslivet kan du få upp till två tredjedelar av lönen när du går i pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Totalt tycker 52 procent av svenskarna att det är ganska eller mycket krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Bland kvinnor och unga är det ännu fler, 60 respektive 66 procent, som anser att det är svårt att begripa hur de kan påverka den egna pensionen.

Pensionen kommer vanligen från tre håll: allmän pension från staten som motsvarar knappt hälften av den tidigare lönen i pension, tjänstepension från jobbet för de allra flesta, samt från ett eventuellt privat sparande.

– Ju mer man har arbetat och ju högre lön man har haft, desto mer får man i pension.

Det bästa sättet att få koll på sin framtida pension är att göra en pensionsprognos på minPension.se, säger Tomas Carlsson.

Tjänstepension ger två tredjedelar av den tidigare inkomsten i pension. Den som har en månadslön på 40 000 kronor måste spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor, visar Collectums beräkningar.


Pressbild på Tomas Carlsson, pensionsexpert, finns här.

Fakta: Expertens tips för bättre pensionskoll

1. Säkra tjänstepensionen 
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Betala låga avgifter
Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension.

3. Jobba så mycket och länge du kan
Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.


4. Välj rätt skydd för familjen
Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.


5. Kolla din prognos en gång per år
Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

Faktaruta: Tjänstepensionen ITP
Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP 2,7 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2022 betalade
arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.

Om undersökningen
På uppdrag av Collectum genomförde Sifo 1 011 online-intervjuer i februari 2023 med personer mellan 18–65 år.
 

Tycker du att det är enkelt eller krångligt att förstå hur du själv kan påverka

din pension?

 

 

Kön

Ålder

 

Totalt

Kvinnor

Män

18–24

25–39

40–54

55–65

Mycket enkelt

5

3

8

2

6

7

4

Ganska enkelt

37

31

43

25

35

41

41

Ganska krångligt

39

45

33

53

35

36

41

Mycket krångligt

13

15

10

13

15

12

10

Tveksam, vet ej

6

6

6

7

9

4

4

Resultatet i tabellen är avrundat till hela procent. De svarande fick uppge fler än ett svarsalternativ, därför kan varje kolumn summera till mer än 100.


Kontakter

Bilder

Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.
Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.
Ladda ned bild

Om

2,7 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2022 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk har koll på ekonomin inför pensionen16.5.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Knappt varannan svensk, 48 procent, har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Nästan lika många, 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. De som har bäst koll är de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra hos 18–24-åringar är 19 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum