Tysk-Svenska Handelskammaren

Statsminister Ulf Kristersson talar på Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte

Dela
På Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte den 4 maj talar statsminister Ulf Kristersson om ett grönare, säkrare och friare Europa, där Sverige och Tyskland spelar viktiga roller.

Hur ska Sverige och Tyskland hantera Kina och Ryssland? Vilka åtgärder krävs för att motverka att Europa tappar i konkurrenskraft? Hur ser Europas svar på USA:s klimatpaket IRA ut? Är det upp till Tyskland och Sverige att staka ut vägen för framtidens Europa?

Med avstamp i Ulf Kristerssons tal följer en diskussion, där utöver statsministern även Jacob Wallenberg, ordförande för Investor AB samt Svenskt Näringsliv, och Siegfried Russwurm, ordförande för tyska industriförbundet BDI tillika vice ordförande i Tysk-Svenska Handelskammaren, deltar. Samtalet modereras av Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

Tyskland Sveriges största handelspartner

Tyskland är världens fjärde största ekonomi och Sveriges viktigaste internationella handelspartner. Drygt 10 procent av alla varor Sverige exporterade 2022 gick till den tyska marknaden. Samtidigt kom runt 15 procent av alla importerade varor från Tyskland. Basen för de goda handelsrelationerna utgörs av ländernas tillverkningsindustrier, som i många avseenden liknar och matchar varandra. Företagen konkurrerar, men är samtidigt partner. Också på tjänstesidan är utbytet livskraftigt, både importen och exporten visar på en mycket stark tillväxt under 2022 i jämförelse med året före. 

Fram till mitten av 2022 hade mer än 1 900 svenska företag etablerat sig i Tyskland och skapat runt 124 000 arbetstillfällen. Omvänt finns det runt 1 600 tyskägda bolag med drygt 82 000 anställda i Sverige. Siffrorna ger en fingervisning om hur starka relationerna mellan Sverige och Tyskland är. 

Till redaktionerna:

Seminariet är en del av Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte och äger rum i Stockholm på Grand Hotel kl 16.30-17.45 – länk till årsmötet på hemsidan: Årsmöte 2023 (fullbokat) | Tysk-Svenska Handelskammaren (handelskammer.se)

Presskontakter Tysk-Svenska Handelskammaren:

Kommunikationschef Malin Johansson, malin.johansson@handelskammer.se, 0701043745 samt Valle Wigers, valle.wigers@handelskammer.se, 0739870808

Presskontakt till statsminister Ulf Kristersson:

Hanna Strömberg, 0761286169

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Med uppdrag att utveckla affärerna mellan Tyskland och Sverige

Tysk-Svenska Handelskammaren grundades 1951 och är den enda bilaterala handelskammaren för Tyskland och Sverige. Nätverket består av över 1200 tyska och svenska medlemsföretag och organisationen har sitt huvudsäte i Stockholm, med lokalkontor i Malmö och i Göteborg. Som medlemsorganisation med uppdrag att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige hjälper kammaren tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. Tjänsterna som erbjuds av de drygt 60 medarbetarna stäcker sig från marknadsetablering till skatt, juridik och redovisningstjänster. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK samarbetar Tysk-Svenska Handelskammaren med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

Svenska elever sämst i Skandinavien på att lära sig tyska2.1.2024 12:15:00 CET | Pressmeddelande

Allt färre svenska elever läser andra främmande språk än engelska i skolan och språkutbudet krymper på många håll på grund av lärarbrist och för små elevgrupper. I jämförelse med de andra skandinaviska länderna är Sverige sämst i klassen. I Danmark läser 85 procent av grundskoleeleverna i 9:an tyska, motsvarande siffra i Norge är 25 procent medan i Sverige endast 17 procent av niondeklassarna läser tyska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye