Collectum

Ny Sifoundersökning: Tre gånger vanligare att kvinnor går ner i arbetstid

Dela
Tre av tio svenskar, 29 procent, har gått ner i arbetstid under arbetslivet. Skillnaden mellan könen är dock stor; kvinnor väljer att arbeta deltid tre gånger så ofta som män. Det visar en ny Sifoundersökning från valcentralen Collectum. Deltidsarbete under en längre tid kan slå hårt mot pensionen och den som kan bör därför välja att gå upp i arbetstid.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

–Den som väljer att arbeta deltid en kortare period, till exempel när barnen är små, kan vara lugn. Pensionen grundas på alla inkomster under hela livet. Långvarigt deltidsarbete kan däremot ha stor inverkan på hur mycket du får varje månad när det är dags att gå i pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

Det är tre gånger så vanligt att kvinnor går ner i arbetstid jämfört med män. I en ny Sifoundersökning som Collectum beställt uppger 46 procent av kvinnorna att de valt att gå ner i arbetstid under sitt yrkesliv, medan motsvarande andel av männen är 14 procent. Den vanligaste orsaken till deltidsarbete är att få tillbringa mer tid med barnen.

– Hur mycket och länge du jobbar i livet har stor betydelse för nivån på din pension. Att många fler kvinnor än män jobbar deltid riskerar att cementera inkomstskillnaden mellan könen. Alla har inte möjlighet att jobba heltid, men den som kan bör välja den anställning som ger högst samlad inkomst, säger Tomas Carlsson.

Pensionen kommer vanligen från tre håll: allmän pension från staten som motsvarar knappt hälften av den tidigare lönen i pension, tjänstepension från jobbet för de allra flesta, samt ett eventuellt privat sparande.

– Alla kan göra val för att påverka sin framtida pension. Den i särklass viktigaste faktorn är att ha tjänstepension, som kan ge upp till två tredjedelar av den tidigare lönen i pension. Saknar man tjänstepension i dag är mitt råd att förhandla till sig det, alternativt att söka sig till en arbetsgivare som erbjuder det, säger Tomas Carlsson.

Anställda inom offentlig och privat sektor har olika tjänstepensionsavtal som har förhandlats fram mellan fack och arbetsgivare. Förutom ålderspension innehåller den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP även sjukpension, som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan, samt efterlevandeskydd, arbetsskadeförsäkring och omställningsskydd vid uppsägning.

Fakta nedan:
- Faktaruta: Fem tips för att påverka din pension
- Faktaruta: Tjänstepensionen ITP
- Faktaruta: Olika åldrar – det här gäller för tjänstepensionen ITP
- Om undersökningen

Pressbild på Tomas Carlsson, pensionsexpert, finns här.


Faktaruta: Fem tips för att påverka din pension

Mer än hälften av svenskarna har dålig koll på hur de kan påverka sin framtida pension, visar en Sifoundersökning som valcentralen Collectum beställt. Här är fem tips som ökar chansen att kunna se fram emot en schyst pension:

1. Skaffa dig en samlad bild

På minPension.se får du koll på hela din intjänade pension under arbetslivet. Du kan också göra prognoser som visar vad du kommer att få i pension när du slutar att jobba.  

2. Jobba så mycket du kan

Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och länge du har jobbat i livet har stor betydelse för nivån på din pension.

3. Säkra tjänstepensionen 

Välj att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

4. Begränsa avgifterna

Vänd dig till valcentralerna för råd om hur du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad.

5. Välj och välj bort

Att ha återbetalningsskydd kan vara en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Faktaruta: Tjänstepensionen ITP
Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP totalt 2,7 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2022 betalade
arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.

Faktaruta: Olika åldrar – det här gäller för tjänstepensionen ITP 

Du som är född 1979 eller senare: 

Inbetalningarna till din pension grundar sig alltid på din lön. Går du ner i arbetstid och får lägre lön minskar även pensionspremien din arbetsgivare betalar in varje månad. Det påverkar din ålderspension – hur mycket beror på hur lång tid du har kvar till pension och hur mycket du går ner i lön.

Har du ett flexpensionsavtal eller deltidspensionspremie betalar din arbetsgivare löpande in en extra premie som ska fungera som kompensation för att du får lägre lön om du går ner i tid de sista åren före pensionen.

Du som är född 1978 eller tidigare:

Får du sänkt lön på grund av att du går ner i arbetstid enligt ett flexpensionsavtal påverkas inte pensionen eftersom arbetsgivaren rapporterar in två löner, dels lönen innan du gick i deltidspension, dels deltidslönen.

Går du däremot ner i arbetstid utan att det är inom ramen för ett flexpensionsavtal, kommer en lönesänkning nära pensionsåldern göra att pensionspremierna minskar, vilket påverkar din ålderspension.


Om undersökningen
På uppdrag av Collectum genomförde Sifo 1 011 online-intervjuer i februari 2023 med personer mellan 18–65 år.

Har du medvetet gjort något eller några av följande val i yrkeslivet som kan

göra att du får lägre pension?

 

Totalt

Kvinnor

Män

Ja, för att spendera mer tid med mina barn

16

26

6

Ja, för att jag inte orkade jobba heltid

7

13

2

Ja, för att jag ville ha mer fritid tidigare i livet

6

7

6

Ja, jag har sparat pengar på kort sikt i stället för att pensionsspara

8

7

8

Ja, jag har inte orkat/velat sätta mig in i pensionen

16

18

13

Nej

57

45

68

Tveksam, vet ej

6

7

5

Resultatet i tabellen är avrundat till hela procent. De svarande fick uppge fler än ett svarsalternativ, därför kan varje kolumn summera till mer än 100.

Kontakter

Bilder

Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Ladda ned bild

Om

Collectum
Collectum
Östgötagatan 12
103 76 Stockholm

08-508 981 00https://collectum.se/

Collectum administrerar tjänstepensionen ITP med målet att privatanställda tjänstemän ska få så hög pension som möjligt.

ITP omfattar 2,7 miljoner tjänstemän och vi förmedlar årligen ungefär 60 miljarder kronor i premier från 37 000 arbetsgivare med kollektivavtal.

Vi ägs av våra kunder som representeras av Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye