Almega

Olyckligt stor höjning av lönegolvet

Dela
Regeringen fördubblar försörjningskravet för arbetskraftsinvandring till 26 650 kronor i månaden. Den nya nivån gäller från den 1 oktober i år.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

Dagens försörjningskrav på 13 000 kronor i månaden har varit oförändrat sedan 2008 och regeringen aviserade tidigare i år att nivån ska höjas.

– En höjning av försörjningskravet var väntad. Tyvärr blev den alldeles för stor, säger Almegas chefekonom Patrick Joyce.

 Ett försörjningskrav på över 26 000 kronor i månaden innebär att avtalade heltidslöner inom flera tjänstebranscher, bland annat städ och service, inte längre anses ge god försörjning till de anställa. Det är en orimlig hållning och ett brott mot den svenska modellen, säger Patrick Joyce.

 Höjningen blir extra allvarlig eftersom det inte finns någon möjlighet att göra undantag för yrken där det finns brist på arbetskraft, säger Patrick

Höjningen omfattar alla yrken. De enda undantag som är möjliga är säsongsanställda. En utredning om arbetskraftsinvandring ska i början av nästa år föreslå ett nytt inkomstgolv med möjlighet till undantag för bristyrken.

 Det hade varit mycket bättre om regeringen väntat med höjningen tills utredningen var klar så att det hade funnits en ventil för yrken där det råder stor brist på arbetskraft, säger Patrick Joyce.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye