Natur & Kultur

Gymnasiedagen är tillbaka – 1500 elever får gå på Bokmässan i höst

Dela
För andra året i rad arrangeras Gymnasiedagen på Bokmässan, ett gemensamt initiativ från Natur & Kultur och Bokmässan i Göteborg med syfte att låta fler gymnasieelever få möjlighet att upptäcka böcker och inspireras till läsning.
Elever på Gymnasiedagen 2022. Foto: Niklas Mauxpoix.
Elever på Gymnasiedagen 2022. Foto: Niklas Mauxpoix.

Gymnasiedagen på Bokmässan ger elever och lärare i alla årskurser på gymnasienivå möjlighet att upptäcka Bokmässan i Göteborg tillsammans. Bokmässan och Natur & Kultur bjuder 1500 elever och deras lärare på entré till mässan fredag 29 september. De erbjuds en speciellt framtagen programpunkt och tillgång till hela Bokmässans seminarie- och scenprogram. 

Idag öppnar anmälan för lärare som vill ta med sin klass till Sveriges största bokfest.  

– Förra årets Gymnasiedag var något av en uppenbarelse. Jag har sällan sett en så hängiven publik som när författarna Nicolas Lunabba och Cecilia Düringer pratade läsning inför tolvhundra ungdomar. Och när alla dessa gymnasielever myllrar ut på mässgolvet och fyller gångarna på jakt efter läsinspiration: mäktigt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan. 

– Med Gymnasiedagen vill vi ge fler unga människor möjlighet att upptäcka böckernas värld och inspireras till läsning.  Att få att människor reflektera över sin omvärld och engagera sig i samhället är en del av Natur & Kulturs uppdrag som stiftelse – och vi gör det genom att inspirera till läsande och lärande, säger Per Almgren, VD på Natur & Kultur.  

Gymnasiedagen på Bokmässan 2023 inleds, liksom förra året, med en programpunkt om läsning med författarna Nicolas Lunabba och Cecilia Düringer. Därefter har klasserna möjlighet att utforska hela utbudet på Bokmässan, som samlar författare, forskare och expertis från hela världen runt litteraturen och samtidens mest aktuella ämnen.  

Förra årets gymnasiedag samlade elever från vitt skilda geografiska områden i Sverige.

Gymnasielärare över hela landet är välkomna att anmäla sitt intresse för sina elever, om skolan på egen hand står för resa och uppehälle.

Intresseanmälan öppnar idag och stänger den 20 juni. Anmälan sker via på www.bokmassan.se/intresseanmalan-gymnasiedagen 

Om Gymnasiedagen på Bokmässan
Gymnasiedagen på Bokmässan är ett gemensamt initiativ från Natur & Kultur och Bokmässan i Göteborg, där 1500 gymnasieelever får besöka Bokmässan under en dag, fredag 29 september. Förutom entré, bjuds eleverna på en speciellt framtagen programpunkt och tillgång till hela mässans seminarieprogram (kräver annars seminariekort). Läs mer på www.bokmassan.se/gymnasiedagen

Om Natur & Kultur
Natur & Kultur är en oberoende stiftelse med uppdrag att främja kultur, bildning och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället. Stiftelsens kärnverksamhet är förlaget, som ger ut böcker och läromedel. Dessutom delar vi varje år ut priser, stipendier och stöd för att stärka röster i det demokratiska samtalet. Läs mer på nok.se

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår 28 september – 1 oktober 2023 på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Seminarieprogrammet presenteras i Stockholm och Göteborg den 8 juni. Årets teman är Judisk kultur, med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige som hedersgäst, Staden samt Ljud. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan och erbjuder litterär streaming året runt. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elever på Gymnasiedagen 2022. Foto: Niklas Mauxpoix.
Elever på Gymnasiedagen 2022. Foto: Niklas Mauxpoix.
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång13.6.2024 09:56:06 CEST | Pressmeddelande

Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon. Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid. – Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller. Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer. – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är kl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye