Svensk Handel

Försiktiga vårvindar i modehandeln?

Dela
Sol och plusgrader i hela landet innebär att många uppdaterar sin vårgarderob. Det återspeglas i månadens Stilindex, där både kläd- och skohandeln uppvisar en liten ökning i försäljningen. Ett välkommet skifte, givet det tuffa ekonomiska läget som slår hårt mot branschen.

Klädhandeln noteras för en ökning på 2,4 procent jämfört med april förra året. Även inom skohandeln noteras en ökning på 9,5 procent. Beaktning måste dock tas för att siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser. Justerat för inflationen innebär siffrorna för klädhandeln alltjämt en minskning i volym. Och trots den relativt starka ökningen i skohandeln är det osäkert om försäljningsvolymen ökat. Skoinflationen har hittills under 2023 i genomsnitt legat på 11,1 procent.

Butiker och e-handel April 2023 -2022 April 2023 - 2021 Ackumulerat 2023/2022 Ackumulerat 2023/2021
Kläder

2,4 %

44,7 % 1,4 % 35,1 %
Skor 9,5 % 64,2 % - 3,5 % 34,4 %

Kommentarer från Svensk Handel

- Vi är glada över att många av våra medlemmar rapporterar om en liten ökning i flöde av kunder i sina butiker. Historiskt vet vi att årstidskiftningar ofta gynnar modehandeln, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Samtidigt kommer vi inte ifrån det faktum att läget är otroligt tufft för många företag inom modehandeln. Konsumenternas köpkraft fortsätter att urholkas samtidigt som man möter stora kostnadsökningar, säger Sofia Larsen.

- Tuffa tider till trots genomgår handeln just nu en väldigt spännande och nödvändig transformation. Vi ser hur allt fler företag vidareutvecklar sin närvaro online och lägger ett allt större fokus på hållbarhet, säger Sofia Larsen och fortsätter:

Vi förutsätter att regeringen gör allt de kan för att se till att livskraftiga handelsföretag ges goda möjligheter att klara de utmaningar som handeln nu står i. För att det ska vara möjligt krävs konkurrenskraftiga förutsättningar. Exempelvis anser vi att en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga måste finnas med i höstbudgeten, säger Sofia Larsen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye