Collectum

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk har koll på ekonomin inför pensionen

Dela
Knappt varannan svensk, 48 procent, har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Nästan lika många, 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. De som har bäst koll är de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra hos 18–24-åringar är 19 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.
Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.
Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.

– Det är bra att många har koll på ekonomin inför pensionen. För den som inte har koll är det enkelt åtgärdat genom att besöka minPension.se och göra en pensionsprognos. Att få bättre koll på sin framtida inkomst kan för många också bidra till ökad trygghet, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Totalt uppger 48 procent av svenskarna att de har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Bäst koll har de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra i gruppen 18–24 år är 19 procent. Det är fler män, 54 procent, som uppger att de har koll på ekonomin inför pensionen jämfört med kvinnorna, 43 procent.

– Även om man inte har koll på pension finns det oftast inte en anledning till oro. Har man haft anställningar med tjänstepension under arbetslivet, vilket nio av tio har så kan man känna sig trygg, säger Tomas Carlsson.

Tjänstepension blir en allt viktigare del av den totala pensionen. Den som har tjänstepension för oftast två tredjedelar av den tidigare inkomsten i pension. Den som har en månadslön på 40 000 kronor måste spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor, visar Collectums beräkningar.


Pressbild på Tomas Carlsson, pensionsexpert, finns här.

Fakta: Expertens tips för bättre pensionskoll

 1.  Säkra tjänstepensionen 
  Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

  2. Betala låga avgifter
  Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension.

  3. Jobba så mycket och länge du kan
  Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.


4. Välj rätt skydd för familjen
Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.


5. Kolla din prognos en gång per år
Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

Faktaruta: Tjänstepensionen ITP
Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP 2,7 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2022 betalade
arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.

Om undersökningen
På uppdrag av Collectum genomförde Sifo 1 011 online-intervjuer i februari 2023 med personer mellan 18–65 år.
 

Hur pass god eller dålig uppfattning har du om hur stor din framtida pension

kan komma att bli?

 

 

Kön

Ålder

 

Totalt

Kvinnor

Män

18–24

25–39

40–54

55–65

Mycket god

6

5

8

1

5

8

9

Ganska god

42

38

46

18

28

51

61

Ganska dålig

30

35

26

35

36

29

21

Mycket dålig

16

18

14

33

22

11

6

Tveksam, vet ej

5

5

6

13

8

2

2

Resultatet i tabellen är avrundat till hela procent. De svarande fick uppge fler än ett svarsalternativ, därför kan varje kolumn summera till mer än 100.

Kontakter

Bilder

Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.
Pressbild: Tomas Carlsson, pensionsexpert, på valcentralen Collectum.
Ladda ned bild

Om

2,7 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2022 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye