Lantbrukarnas Riksförbund

Palle Borgström omvald som LRF-ordförande: Lågprisjakten sänker svensk motståndskraft

Dela
I dag, tisdag 23 maj, inleddes Lantbrukarnas Riksförbunds högsta beslutande organ – riksförbundsstämman. LRF är Sveriges största företagarorganisation med sina 130 000 medlemmar. På stämman deltar 150 ombud som representerar medlemmarna.
Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF i ytterligare två år.
Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF i ytterligare två år.

Under två dagar kommer ombuden till stämman debattera och besluta viktiga framtidsfrågor inom de gröna näringarna.

Under inledningen av förbundsstämman valdes enhälligt Palle Borgström som förbundsordförande för ytterligare två år.

Palle har varit förbundsordförande sedan 2017.

Riksförbundsstämman präglas av det oroliga världsläget, inflationstrycket och beredskapsfrågor.

Palle tog upp frågan om lågprisjakten på mat i sitt anförande.

- När finansministern, riksbankschefen och konsumenter fokuserar på lågpris riskerar Sverige att tappa alla de mervärden med bland annat god djuromsorg och låg antibiotikaanvändning som Sveriges bönder har byggt upp under många år. Vi lantbrukare förlorar då också möjligheten att investera i ännu smartare klimatlösningar så att vi kan bygga ett mer hållbart samhälle. Bra mat kommer aldrig att vara billig. Beredskap kostar pengar.

Stämman valde även in tre nya styrelseledamöter; Marit Bohlin, Norrköping men uppvuxen i Älvdalen, samt Hans Ramel och Viktoria Östlund, båda bosatta i Skåne. 

LRFs styrelse består dessutom av Paul Christensson, Fredrik Andersson, Lennart Nilsson, Marcus Söderlind, Mikaela Johnsson, Beatrice Ramnerö, Martin Moraeus och Joakim Borgs.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF i ytterligare två år.
Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF i ytterligare två år.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 130 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Nya riktlinjer för artskyddet får orimliga konsekvenser för enskilda skogsägare2.10.2023 11:23:53 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens nya riktlinjer för hur artskyddsbestämmelserna ska tillämpas och tolkas kommer ge stora konsekvenser för skogsbruket. – Den enskilde skogsägarna kommer i kläm. De nya riktlinjerna är en tydlig signal till politikerna att artskyddsbestämmelserna och närliggande regelverk måste ses över, säger Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna.

LRF kräver en minskning av vildsvinsstammen med 90%27.9.2023 06:30:35 CEST | Pressmeddelande

Den 6 september bekräftades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet idag kräver Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), att vildsvinsstammen minskar med 90%. LRF varnar för att vildsvinen inte bara äventyrar livsmedelsproduktionen genom att orsaka omfattande skördeskador utan att de även ökar risken för smittspridning av afrikansk svinpest bland tamgrisar.

Grönt näringslivsindex: Extremvädret pressar lönsamheten hos växtodlare och animalieproducenter11.9.2023 12:57:18 CEST | Pressmeddelande

Det råder en splittrad syn på framtiden bland landets skogs- och lantbrukare. Det visar LRFs konjunkturbarometer för det tredje kvartalet. Två av fem delbranscher uppvisar en ökad optimism jämfört med förra mätperioden, en återhämtar sig från en tidigare mycket låg nivå medan växtodlare och animalieproducenter har en tydligt mer negativ framtidstro. Sommarens extremväder har haft särskild stor inverkan på dessa två produktionsgrenar, vilket satt tonen för konjunktursynen detta kvartal.

Lönsamheten inom växtodlingen rinner i väg6.9.2023 07:44:43 CEST | Pressmeddelande

Ungefär 80 procent av årets totalskörd är nu samlade i ladorna. LRF räknar med att årets skörd minskar med minst 20 procent mot ett normalår. Dessutom har vi en rejäl kvalitetspåverkan på det bärgade spannmålet. Bedömningen är att cirka 40–45 procent av maltkornet nedklassas och går till biobränsle och foder. För vetet är det ungefär hälften som inte klarat gränsen för kvarnvara utan går till foder eller etanol. Förutom att betalningen blir sämre till lantbrukaren, då kvaliteten är lägre, kommer även utbudet att minska i livsmedelsbutiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum